Home

Nieuws 10 reacties

Minister: geen onderzoek naar mestforfaits nodig

Er komt geen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de Nederlandse excretieforfaits voor stikstof en fosfaat in het Nederlandse mestbeleid. Dat zegt landbouwminister Carola Schouten in antwoord op Kamervragen van Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD).

Schouten: “Het is een bewuste keuze de forfaitaire normen nu niet aan te passen. Het is niet zo dat er twijfel bestaat over de wetenschappelijke onderbouwing en dat er dientengevolge behoefte is aan een toetsing.”

De minister erkent dat er verschillen zijn tussen de Nederlandse en Vlaamse forfaits, maar aanpassing van de Nederlandse forfaits in de richting van de Vlaamse cijfers zou er slechts toe leiden dat in Nederland meer melkvee gehouden kan worden, met alle gevolgen van dien voor de werkelijke fosfaatproductie en de gevolgen. “Naast de hoeveelheid rechten in de markt moeten we ook oog houden voor de werkelijke productie van fosfaat en stikstof. Dat is immers waar het fosfaatrechtenstelsel op stuurt”, aldus de minister.

Schouten zegt dat het een bewuste keuze is om de forfaits vooralsnog niet aan te passen, hoewel er in is voorzien dat dat periodiek gebeurt. Dat er verschil is tussen de Vlaamse en Nederlandse cijfers kan onder andere te maken hebben met het feit dat de voersamenstelling in Vlaanderen verschilt van de Nederlandse.

Laatste reacties

 • Gat

  Bij onafhankelijk onderzoek, krijgt overheid schrik

 • Kelholt

  “Naast de hoeveelheid rechten in de markt moeten we ook oog houden voor de werkelijke productie van fosfaat en stikstof. Dat is immers waar het fosfaatrechtenstelsel op stuurt”, aldus de minister.
  Dus volgens de minister stuurt het fosfaatrechtenstelsel nu ook al op de werkelijke productie van stikstof. Hoe dan???

 • info58

  Door hier aan toe te geven breekt de discussie over de hoeveelheid P rechten en of aantallen weer opnieuw los. Schouten wacht eerst het eind oordeel van de PAS af en aanpassingen die de provincies op dit moment al doen (Overijssel) en als dat vast staat (max aantal vergunde dieren) wil ze best praten over forfaitaire normen maar ja dat helpt dan niet meer.

 • wmeulemanjr1

  Hmm, Belgen voeren anders? Zeer merkwaardige opmerking

 • Attie

  Schouten wil er gewoon geen koeien bij, dat is wel helder. Dat er vervolgens nog steeds kalverstallen (grondloos) bijgebouwd worden, volgestouwd met import kalveren vind ze schijnbaar prima.

 • kempenboer

  Dit is in feite discriminatie.

 • RonaldB

  Wanneer de definitieve stikstofproductie over 2018 bekend wordt zal duidelijk zijn dat zowel N als P ruim onder het plafond zitten.

 • wmeulemanjr1

  Ja @attie, dat is wel vreemd....

 • schooteind1

  Ook dit verhaal van Schouten rammelt van alle kanten. Ze past de normen niet naar beneden aan omdat er dan mogelijk meer fosfaat zou komen;??? Dat slaat toch nergens op.
  Zonder twijfel; Schouten de slechtste minsiter ever !!

 • Attie

  Tja Schooteind en het wordt haar ook nog zo gemakkelijk gemaakt door politiek/maatschappij en dat snap ik nog. Maar dat de gevestigde orde LTO NZO RFC daar zo ongeveer mee voorop lopen, tja dat is wel ff wennen!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.