Home

Nieuws 10 reacties

Van Geel blij dat kabinet handschoen oppakt

Voorzitter Pieter van Geel van de klimaattafel voor landbouw en landgebruik is blij dat het kabinet de handschoen voor extra klimaatmaatregelen in de landbouw oppakt. Ook de deelnemers aan de landbouwtafel, die donderdag bij elkaar kwamen, reageren positief op de mededeling dat het kabinet middelen wil uittrekken om extra klimaatmaatregelen te nemen.

Hoeveel geld nodig is voor welke maatregelen, wil Van Geel nog niet zeggen. Hij benadrukt dat de haalbare CO2-reductie afhankelijke is van de middelen die het kabinet uittrekt. “Zonder instrumenten kun je niks”, zegt hij. Van Geel doelt niet alleen op subsidieregelingen, maar ook op wet- en regelgeving.

Pieter van Geel - Foto: ANP
Pieter van Geel - Foto: ANP

Van Geel is positief over de doorrekeningen van PBL, die constateert dat de tafel voor landbouw en landgebruik met de huidige maatregelen tussen 1,8 Mton en 4,6 Mton CO2-reductie kan halen. Daarmee zit de doelstelling van 3,6 Mton mooi in het midden van de bandbreedte. “Dat betekent dat de landbouw een goede positie inneemt bij de manier waarop ze het doen”, zegt hij.

Betrokkenheid landbouwtafel uit zich in 6Mton reductie

PBL is kritisch over de haalbaarheid van de doelstellingen, die staat en valt met de bereidheid van boeren om te investeren, maar ook bij aanpassingen van wet- en regelgeving. Hij wijst erop dat aanpassingen van bijvoorbeeld regelgeving rondom mest tijd kosten. “Maar dat is geen reden om het niet te doen”, zegt hij. “Gedrevenheid om direct maatregelen te nemen, is niet nodig. Het gaat om structurele maatregelen voor de lange termijn”, zegt Van Geel.

Van Geel is met minister Schouten in gesprek over hoe extra maatregelen te nemen zijn en wat hiervoor nodig is. Op welke fronten dit zal zijn, wil Van Geel nog niet zeggen. “We zien dat we bij landgebruik, bijvoorbeeld bij veenweiden, nog matig scoren. Daar moet extra inzet zijn.”

De ambitie om 6 Mton CO2-reductie te realiseren in plaats van de opgelegde 3,5 Mton, is volgens Van Geel spontaan ontstaan bij de landbouwtafel. “Bij de zoektocht naar maatregelen om de 3,5 Mton te halen, kwamen zoveel ideeën dat we op een reductie van 6 Mton uitkwamen. Dat geeft de betrokkenheid van deelnemers aan de tafel aan”, legt Van Geel uit. De 6 Mton was geen doelstelling van vooraf.

Laatste reacties

 • DJ-D

  Die zogenaamde deelnemers aan de tafel. Welke pipo's zijn dat? Hebben die enig idee wat ze aan het verkwanselen zijn?

 • gjh

  Wordt tijd dat deze man opgenomen wordt hij is de weg kwijt. EN schiphol wat doen we daarmee?

 • .....

  Knettergek, stem FvD volgende week

 • Trot

  Jammer dat de gene die voor ons praten niet weet waar ze over praten ,want als ze wisten wat er al gebeurd cq gedaan is met nul vergoeding komt er van verdienmodel ook geen K terecht

 • Van Geel (CDA) is als verkenner aangesteld voor de groei Eindhoven airport en Lelystad airport en tevens lid van de raad van commissarissen van Luchtverkeersleiding Nederland.Waarom zit hij hier dan om de landbouw te vertegenwoordigen.

 • hollandagri

  gjh, inderdaad schiphol daar moet je vanaf blijven dat is van ONS toch?? de veenweidegebieden kun je vol met zonnepanelen zetten. is dat teveel gevraagd?, dan maar afdekken met zand (co2 conserveren) en vol bouwen met huizen.

 • famboenink@hetnet.nl

  ja zijn adviesbureau zal wel betaald worden door de luchtvaart
  want ja dat past wel bij een cda bureaucraat

 • ENDE902

  Ach, de luchtvaartsector in Nederland zal gedacht hebben: als we de voorzitter voor de klimaattafel voor landbouw en landgebruik leveren hebben we de agrarische sector alvast in onze zak en kunnen wij onze gang gaan. Ik hoor het wel als ik verkeerd zie.

 • koestal

  weer een dikke baan voor van Geel.

 • koestal

  Van Geel kan op veel geld rekenen,met een dikke baan,de boeren krijgen ondanks beloftes niks. Laat je niks wijs maken.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.