Home

Nieuws 8 reacties

LNV: overheid draagt niet bij aan destructiekosten

Een bijdrage van de overheid aan de Rendac-kosten is niet aan de orde. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

LTO, POV, NVP en NMV vinden de tariefstijgingen van Rendac met gemiddeld 23,8% niet meer uit te leggen en hebben er bij de overheid op aangedrongen om een deel van de kosten op zich te nemen. Rendac vindt deze vraag ook legitiem, aangezien overheden in buurlanden wel mee betalen in de afvoer van kadavers. Het ministerie gaat echter niet in op het verzoek.

Tot 2010 betaalde de overheid wel mee. In overleg met de Tweede Kamer is destijds besloten hier mee te stoppen. Daarmee zouden de kosten in lijn zijn met andere sectoren, waarbij de kosten ook bij de gebruiker liggen.

Tariefafstemming in nauw overleg met sectoren

Het ministerie zegt begrip te hebben voor de kritiek van de belangenorganisaties op de stijgende tarieven. “Het is nooit leuk om geconfronteerd te worden met tariefstijgingen”, aldus het ministerie. LNV wijst er wel op dat de tarieven zorgvuldig en in nauwe afstemming met de sectoren worden vastgesteld. De hoge stijging komt onder andere doordat de tegenvallende resultaten van 2015 op verzoek van de sector over verschillende jaren verrekend worden, terwijl de tegenvallende resultaten van 2017 nu in 1 jaar verrekend worden in de tarieven.

Het ministerie moet de tarieven van Rendac jaarlijks goedkeuren. Hierbij heeft het ministerie geen maximaal toelaatbare tariefstijging. “Het doel is dat er een goed functionerend systeem voor afvoer en verwerking van kadavers is. Dat systeem zal betaalbaar moeten blijven. Het ministerie accepteert uiteraard niet zomaar elke prijsstijging zonder goede onderbouwing”, aldus LNV.

Indirecte bijdrage overheid

Indirect draagt de overheid wel bij aan de kosten van het destructiebestel. Rendac ontvangt vanuit het Diergezondheidsfonds een vergoeding voor het onderhouden van extra destructiecapaciteit voor het geval er een dierziekte uitbreekt. LNV betaalt 50% van de kosten voor de reservecapaciteit.

De kosten voor het afvoeren van kadavers wordt in 2019 fors duurder. Gemiddeld gaan de kosten voor veehouders 23,8% omhoog, het ophalen van een enkel rund wordt ruim 30% duurder en gaat € 61,53 kosten.

Laatste reacties

 • .....

  Nederlandse overheid is groot voorstander voor de totale destructie van de landbouw in Nederland

 • bankivahoen

  Das heel mooi verwoord.....

 • koestal

  een dood dier is al een strop,afvoeren kost ook nog eens geld

 • Tuig

  Waarom zou de overheid moeten mee betalen? Kunnen ze overal wel voor gaan betalen, energie, voer noem maar op.

 • mariapeel

  denk dat het maatschappelijk belang is . volksgezondheid van de mens zelf !dode dieren gaan straks weer de grond in bij vele en ook hobby houders zullen t doen .
  de overheid is echt niet slim bezig op deze manier

 • oeleboele

  in overleg met de sectoren???
  nooit wat over gehoord.......
  elke organisatie denkt gewoon dat 'the sky the limit' is, en verhoogt naar believen de kosten.........ach ja, hoe eerder hoe beter dat de agrarische sector verdwijnt.

 • JC Vogelaar

  Mariska niet de overheid maar de sector betaald de 50% instandhouding van de calamteiten reservecapaciteit. Het Diergezondheidsfonds wordt door veehouders gevuld.
  Graag dit rectificeren in je artikel

 • Mariska Vermaas

  Jan-Cees, de kosten worden voor 50% door de overheid betaald en voor 50% door de sector. Dit is afgesproken in het Convenant financiering bestrijding besmettelijke dierziekten.
  <>
  Dit convenant is voor de periode 2015- 2019 gesloten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.