Rendac meldt een daling van 2% in destructiekosten voor 2024, mede dankzij lagere energiekosten en een positief saldo uit 2022, ondanks stijgende stop-tarieven. - Foto: Matthijs Verhagen -Nieuws

Rendac: destructiekosten dalen licht

Destructiekosten dalen met 2% in 2024, meldt Rendac; goedgekeurd door Landbouwminister Piet Adema.

De destructiekosten dalen dit jaar licht ten opzichte van vorig jaar. Dat stelt destructiebedrijf Rendac op basis van de nieuwe tarieven voor 2024. Op basis van de huidige prognoses schat Rendac dat de destructielasten dit jaar met 2% dalen. Landbouwminister Piet Adema keurde de nieuwe tarieven goed.

De tarieven per dier gaan omlaag met 11%, maar het tarief voor elke stop gaat omhoog met 2,6%.

Lagere destructiekosten door minder kosten energie

De daling van de tarieven heeft te maken met de verwachting dat er minder energiekosten zullen zijn in dit jaar. Daarbij komt dat er een positief saldo was in 2022, dat wordt verrekend met dit jaar.

De dalende energieprijzen hebben ook effect op de opbrengsten voor de eindproducten. Een deel van de productie wordt als duurzame energiebron weer ingezet. In het verleden gingen de tarieven regelmatig omhoog doordat er in het verleden tekorten waren ontstaan. Dat is nu in twee opeenvolgende jaren niet het geval.

Lees ook Rendac: sterke daling aantal dode dieren zet door

Minder veebedrijven dus hogere kosten per stop

De afname van het aantal veehouderijbedrijven zal ertoe leiden dat er minder stops gemaakt hoeven worden.

Het tarief voor een reguliere stop gaat van € 28,23 naar € 28,87 per stop. Het tarief voor een geplande vatenstop gaat omhoog van € 24,12 naar € 24,76 per stop. Het verschil tussen een geplande en reguliere stop is als uitkomst van het overleg met de sectoren op het oorspronkelijke niveau van € 4,11 gehouden.

Beheer
WP Admin