Home

Nieuws 9 reacties

Kabinet wil wegblijven van krimp veestapel

Het kabinet blijft op het standpunt dat ze liever met technische maatregelen de uitstoot van de veehouderij beperkt dan via volumemaatregelen.

Dat blijkt tijdens het debat over het klimaatakkoord in de Tweede Kamer. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren drong er tijdens het debat op aan dat bij de doorrekeningen van het klimaatakkoord ook moet wordt gekeken naar de kosten en effecten van krimp van de veestapel. Ouwehand vindt dat het kabinet het advies van de Raad voor de Leefomgeving negeert. RLi concludeerde dat ingrijpen in de omvang van de veestapel onvermijdelijk is. Fractievoorzitters van de coalitie, minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en premier Mark Rutte wijzen de kritiek van Ouwehand af. “Besturen is iets anders dan alleen maar achter allerlei adviezen aanlopen. Sommige zijn strijdig, sommige niet. Het is ook het mandaat van de politiek om van adviezen af te wijken. In het regeerakkoord staat dat technische maatregelen de voorkeur hebben boven volumemaatregelen. Er staat tegelijkertijd een streng doel voor deze sector. Dat doel moet gehaald worden”, aldus Wiebes.

Doorrekeningen PBL

Hoe de doelen gehaald moeten worden, staat niet vast. “Voorlopig is het doel gehaald, maar dat moeten de doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving uitwijzen”, aldus Wiebes. D66 en VVD erkennen dat als de klimaatdoelen niet gehaald worden, er dan extra maatregelen genomen moeten worden. Ouwehand waarschuwt hier juist voor. Volgens haar zorgt het uitstellen van maatregelen ervoor dat het nog moelijker wordt voor boeren om maatregelen te nemen en dat het voor de belastingbetaler duurder wordt.

Krimp veestapel

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van PvdD om krimp van de veestapel ook mee te nemen in het doorrekenen van de plannen, wil het kabinet dit niet doen. De Tweede Kamer stemt volgende week over een motie over dit punt. Andere partijen brachten de landbouw niet ter sprake tijdens het klimaatdebat.

Laatste reacties

 • deB.


  Het wordt zo gaande weg een voorspelbare kansloze missie van vega ouwehand.
  Goed gevarieerd voedsel doet een mens goed, iets waar zij knap gebrek aan heeft

 • Alco

  Wanneer wordt men nu eens bewust dat inkrimping van de veestapel niets aan het milieu en klimaat doet.
  En dat technische maatregelen, zoals voerspoor, voedermiddelen geeft die ook veel minder opnemen.
  Voorbeeld: Bieten nemen ontzettend veel op uit de lucht, maar geeft ook meer uitstoot.
  Helmgras geeft resultaat in minder uitstoot, maar neemt ook bijna niets op.
  Landbouw is altijd kringloop.
  De mens is de veroorzaker. Maar ook de kinderen morgen snappen dat niet.

 • nvanrooij1

  Die Ouwehand is niet van de partij voor de dieren maar tegen de dieren. Wat een eenzijdige drammer is dat, maar dat zal wel door dat veganisme komen.
  Je hoort haar nooit praten over minder auto’s, vliegtuigen etc. Als je haar hoort spreken lijkt het alsof zij de wijsheid in pacht heeft en dat wekt links en rechts behoorlijke aversie op .

 • ouwehands dierenpark..........

 • HeinCarien

  Het blijft een tumor die we helaas niet meerweg kunne snije

 • koestal

  Krimp van de vliegtuigstapel is niet bespreekbaar,anders worden de vakantievluchten duurder en die moeten vooral doorgaan bij de burger.

 • wanneer gaan mensen nou eens inzien dat de veehouderij alleen maar vast legt en helemaal niet de global warming veroorzaakt? En voor de volledige breedte, wanneer gaan mensen inzien dat die hele co2 discussie en maatregelen 1 grote geldklopperij is? misleiding en feiten verdraaien ligt hieraan ten grondslag.

 • rverheij

  Eerlijk onderwijs ,met reële beeldvorming voor de jeugd
  Maarja , dat kunnen we nu ook al op onze buik schrijven.

 • jan hospers

  Mensen stoten ook broeikas gassen uit maar daar mag niet over gesproken worden

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.