Home

Nieuws 32 reacties

CDA woedend over uitspraken Timmermans over boeren

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft de woede van het CDA op zijn hals gehaald met zijn uitspraken over boeren.

In een persconferentie in Brussel zei Timmermans dat het systeem waar boeren nu actie voor voeren geen toekomst heeft. Hij zegt liever met de boeren in gesprek te gaan over een landbouwsysteem dat in Timmermans’ ogen wel toekomst heeft.

De Eurocommissaris zegt dat er niet minder, maar juist meer landbouw nodig is om te kunnen voldoen aan de eisen voor gewasbeschermingsmiddelen, biodiversiteit en milieu en klimaat. Hij pleit voor een andere landbouw.

‘Erkenning nodig’

CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts toont tijdens een debat in de Tweede Kamer zijn afkeer tegen de uitspraken van Timmermans. ‘Boeren zitten niet te wachten op dit soort uitspraken. Ze hebben erkenning nodig”, aldus Geurts. Ook zijn Brusselse partijgenoten Esther de Lange en Annie Schreijer Pierik spraken hun afkeuring uit. “Wat een onkunde. Nederlandse boeren en tuinders behoren tot duurzaamste ter wereld! Zij hebben juist de klimaatoplossingen van de toekomst voor de hele EU. Zij demonstreren in Nederland voor hun eigendomsrecht, grond en bestaanszekerheid. Kleineer hun grieven niet”, twittert Schreijer-Pierik.

In de zomer zal Timmermans zijn toekomstvisie voor de landbouw presenteren. Hij wil het landbouwbeleid drastisch vergroenen.

Laatste reacties

 • @1

  Wijlen ds.Smalhout.
  <>

 • EV71

  Triest dat zulke mensen een toekomst visie over de landbouw moeten presenteren. Door kennis wordt deze man in ieder geval niet gehinderd. Rapport nr ?????? Geschikt voor kaatsheuvel.

 • arink

  Wrsch heeft Timmermans het proefschrift van Meino Smit ook gelezen en zag zijn intuïtie bevestigd. Misschien ook goede lectuur voor Annie Pierik, Jaco Geurts en Aalt Dijksnuiven,want zij leven kennelijk nog in de waan dat de Nederlandse landbouw sinds 1950 een stuk efficiënter is geworden. Maar wanneer externaliteiten worden meegerekend liggen de kaarten nét even anders.

 • info36

  Het is jammer dat er geen maanvluchten meer zijn. Dan hadden ze Timmermans mooi mee kunnen nemen en daar kunnen laten. Puur natuur daar nog.

 • Gradje 1966

  arink jij bent bio boer en die vervuilen meer Co2 per kg melk dan de gangbare landbouw maar jullie vergeten altijd de helft op te schrijven . En als Bio het was in Nederland dan kon men veel meer biologische producten kwijt .
  De maatschappij roept heel hart over en tegen de boeren maar aan het leef en koopgedrag te zien geven ze er helemaal niets om . De maatschappij wil maar een par dingen goedkoop voedsel en veel auto kunnen rijden en vaak op vakantie en de rest moeten die boeren maar oplossen en wat de boeren dat kost geven ze niets om

 • arink

  Nou die zit Gradje.

 • Attie

  Het gemiddelde inkomen van bio is met €28000 (melkvee) ook al niet zo hoopvol..

 • podolski

  Timmermans heeft groot gelijk. Het is al bijna 20 jaar bekend dat de industriële landbouw een doodlopende weg is. (U bent waarschijnlijk de grootscheepse vee vernietiging van rond de eeuwwisseling vergeten). Dank zij CDA en VVD gaan er 6 boeren per dag op de fles. Alleen de megastalhouders, de veevoeder multinationals en de export hebben baat bij dit zieke systeem. Dierenwelzijn, natuur (weidevogels voor 70 % uitgestorven evenals bijen en insecten) en volksgezondheid hebben het nakijken.

 • Attie

  podolski, Timmermans neemt ook wel wat van het 'varkentje' zo te zien..
  En dat rond de eeuwwisseling (mkz)was niet nodig, kon je gewoon voor enten.

 • boer a

  voor groenere landbouw lees gewassen hebben we wel meer stikstof nodig!

 • Kringloopboer

  Podolski heeft gewoon gelijk de huidige agrarische structuur wordt kunstmatig in leven gehouden door beschermende maatregelen van een overheid die de boeren zelf bekritiseren .
  Gr kringloopboer

 • kleine boer

  Podolki enig idee hoeveel vee er al minder is? Als ik jou verhaal lees komt het dus door te weinig vee. En blijkt niet uit vele onderzoeken dat het op het platteland gezonder is als in de city? Testje doen afgesloten ruimte 3 koeien daar ga ik bij andere ruimte 1 auto motortje aan en daar ga jij bij kijken of je nog zo praat na een uurtje

 • tinusje

  laat die sinterklaas in Brussel blijven

 • Axl

  Jammer dat eu zich met dingen bemoeit die ze aan de lidstaten over moet laten.
  Timmerman mag wel doellen stellen maar hoe en waar aan Experten overlaten en timmerman is geen expert op landbouw gebied.
  Met zijn opmerkingen krijgen de burgers steeds meer afweer tegen eu.
  Als de eu alleen meer hoofdlijnen zou aangeven en de rest aan de lidstaten overlaten was er meer draagvlak en funkioneert het veel efficienter

 • Kringloopboer

  Nou kleine boer dat is appels met peren vergelijken
  De auto is alleen schadelijk als ie loopt .
  En de koe als ie schijt .
  Dan zit ik liever een half uur in de afgesloten garage .dan 5 minuten in een afgesloten mestkelder.waar stront in loopt

 • Kringloopboer

  @23.10 En hoe moeten die hoofdlijnen er dan uit zien .???
  Gr kringloopboer

 • farmer135

  Dat worden dus weer extra regels zonder verdienmodel

 • kleine boer

  2309 wie vergelijkt er nou appels met peren...de afgesloten kelder is een door de overheid opgelegde maatregel.... zou zeggen loop een x een auto garage in waar monteurs aant werk zijn en kijk hoe er eerst een slang aan de auto gehangen word.... ik heb net weer uurtje gemolken tussen de koeien zonder afzuiging vd gassen😁

 • Attie

  Treurig eigenlijk, dat alle betweters bio (melkvee) een gemiddeld lager inkomen bezorgen dan gangbaar..😥

 • peetersdejongh1

  Zo gauw als ambtenaren denken verstand te hebben van het boeren vanuit hun bureaucratische wereld, dan gaat het fout met de voedselproductie. De geschiedenis kent tal van voorbeelden, denk aan Rusland, China en het Oostblok.
  Hoe dom kunnen ze zijn!

 • Alco

  De bio's drijven een wig in de veehouderij en dat is hen zeer kwalijk te nemen.

 • kanaal

  het cda steelt vrolijk mee en zet de grenzen open om het voedsel goedkoop te houden.

 • EL

  Biologische akkerbouwers Importeren uien uit New Zeeland om jaarrond biologische uien in het assortiment te hebben!

 • Attie

  Toch wel een beetje beduusd eigenlijk, dat bio ondanks de 10cent extra, gemiddeld een lager inkomen heeft...🤔

 • oeleboele

  Podolski, voor het gemak vergeet je even dat de biodiverditeit en vogelstand ook erg te maken jeeft met teweinig tot geen ruige bemesting op 'natuur ' gronden. En de predatoren en roofdieren die de overhand hebben doordat er niets meer beheerd mag worden. Live en let live kan helaas niet in de wereld.

 • Info@markvoortholten.nl

  Het is triest dat mensen van het CDA en Annie Schrijer Pierik zo kortzichtig zijn. We weten allemaal dat de moderne manier van landbouw bedrijven er één is van uitputtingsrategie is Timmermans heeft gelijk er moet iets veranderen. Landbouw moet weer een agrarisch-natuurlijk proces worden . Door te roeptoeteren zoals ASP en het agrarische deel van het CDA is puur om stemmen te werven. Kortom de landbouw moet om!! Van veel pk,s en veel m3 stront naar een natuurlijk agrarische landbouw
 • kleine boer

  info mark onder welke steen heb jij geleefd de laatste 20 jaar?

 • agratax(1)

  Of ik nu wel of niet eens ben met wat dhr Timmermans predikt. Ik weet wel dat de landbouw zo het nu gaat en zo de prediker predikt niet kan overleven. Landbouw en overmatige regeldruk gaan niet samen, landbouw op arme gronden (bv. zand) gaat niet zonder bemesting, waarbij mineralen aanvoer van buitenaf nodig is. Wie de geschiedenis van onze zandgronden kent en van de communistische landen weet waar eind bemesten toe leidt. Platteland vol armoede en steden met lege marktkramen. Dit laatste zal in Nederland niet gebeuren er wordt nog voldoende Amazone gekapt om onze productie daling tegen flut prijzen op te vangen. Dat onze (Rijke Groene) burgers hiermee de indianen van de aardbodem doen verdwijnen en de longen van de aarde minimaliseren laat hen koud.

 • famboenink@hetnet.nl

  in voering eerste eerste mestnormregels 1987
  peik weidevogels 1987
  raar maar waar

 • tinusje

  er moet iets veranderen idd...boeren moeten met rust gelaten worden en normale prijs beuren zonder oneerlijke inport in Eu uit bv Oekraiene of andere corrupte bananenlanden...en Timmermans moet vieze grijze baard afscheren

 • @1

  <>

 • wienbemelmans

  Hoe heeft Timmermans ineens verstand van landbouw gekregen ,begint ook al net als collega,s van hem onzinnige praat uit te slaan.het zelfde wat in Den Haag zit op landbouw daar komen de raarste wetten van .dat is ook de reden dat er nu zoveel de handdoek in de ring gooien.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.