Ontwerp%20zonder%20titel%20(4)

Bezetting varkensbedrijf Boxtel

Terug naar dossier
Home

Nieuws 5 reacties

Dieractivisten massaal naar rechtszitting Den Bosch

Dierenactivisten staan voor de politierechter om zich te verantwoorden voor een stalbezetting. Boerenorganisaties ZLTO en POV waarschuwen boeren voor een nieuwe actie van dierenactivisten.

Dierenactivisten en hun sympathisanten willen woensdag in grote getale aanwezig zijn bij de rechtbank Oost-Brabant. Woensdag staan daar 67 dierenactivisten van actiegroep Meat the Victims voor de politierechter om zich te verantwoorden voor de stalbezetting op het varkensbedrijf van Jeroen van Sleuwen in Boxtel (N.-Br.). Uit de zittingslijst blijkt het overgrote deel van de verdachten uit het buitenland te komen. De 67 activisten worden bijgestaan door een viertal advocaten.

De oproep op Facebook om naar Den Bosch te komen heeft er toe geleid dat zich dinsdagmorgen al ruim 120 sympathisanten hebben aangegeven de stalbezetters te willen steunen bij de rechtbank. Nog eens ruim 150 mensen geven op de Facebookpagina aan wellicht ook te komen.

Publiek moet zien dat we normale mensen zijn

‘Normale mensen’

Volgens de organisatoren van het Facebookevenement, Animal Resistance en Meat the Victims, is het wel de bedoeling dat het een ordelijke bijeenkomst wordt. Posters, megafoons en geschreeuw wordt niet gewaardeerd, aldus de organisatoren. Er is zelfs een ‘dresscode’, casual en netjes, en geen activistische kleding. “We willen dat het publiek ziet dat we normale, maar bezorgde mensen zijn”, aldus de dierenactivisten. Volgens boerenorganisatie ZLTO komen woensdag een aantal leden naar de rechtszaak. Farmers Defence Force (FDF), de actiegroep van boeren die werd opgericht vlak na de stalbezetting in Boxtel, is niet in grote getale aanwezig. Woordvoerder Jeroen van Maanen is er niet van op de hoogte of leden van de FDF zullen gaan. Hijzelf in ieder geval niet.

De verwachting is dat ook leden van de POV erbij zullen zijn. Tijdens de regiezitting in augustus was de POV ook al met een tiental leden in de rechtbank aanwezig. Overigens waren er tijdens die zitting geen activisten of sympathisanten aanwezig.

Rechtbank op alles voorbereid

De rechtbank in Den Bosch is voorbereid op veel bezoekers bij deze rechtszaak. Volgens een woordvoerder is al besloten de zitting te houden in de grootste rechtszaal, daar is ruimte voor 100 personen. In een tweede zaal zullen zo’n 50 mensen via een videoverbinding te zaak kunnen volgen.

ZLTO en POV: pas op voor nieuwe acties

Boerenorganisaties ZLTO en POV waarschuwen boeren voor een nieuwe actie van dierenactivisten. Een woordvoerder van ZLTO zegt tegen omroep Brabant dat de politie heeft laten weten dat er aanwijzingen zijn voor een mogelijke nieuwe actie. Waar die actie zal zijn, is niet bekend. De politie wil verder niets zeggen over de waarschuwing. Maar de oproep van ZLTO en POV aan boeren is helder: wees deze week alert en doe je stal op slot! De POV raadt boeren aan om een bordje met ‘verboden toegang, artikel 461 van het Wetboek en strafrecht’ op te hangen. “Met zo’n bord sta je juridisch sterker als u aangifte doet”, zo luidt het.
Lees ook: Zo ga je om met dierenactivisten op het erf

Lees meer over dierenactivisme

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als je oproept om normaal over te komen zeg je feitelijk dat je niet normaal bent.

 • slatan

  Kunnen ze die lui allemaal gelijk oppakken....

 • stan

  Wie betaalt die lui eigenlijk? Wie of wat zit hier achter? ik geloof nooit dat zulk volk geld heeft om de wereld rond te vliegen (wat trouwens weer heel slecht voor t milieu is) en 4 advocaten te betalen!

 • Alco

  Ik zou weleens willen weten waarmee deze lieden hun kost verdienen.

 • veldzicht

  Verschillende actiegroepen wakkerdier ,milieudefensie ,green-paece e.a. krijgen geld van de postcode-loterij . Ik word doodgegooid met reclame om mee te doen maar heb er nog nooit 1 cent aan uitgegeven '@alco.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.