Minister Piet Adema bij een eerdere bijeenkomst. - Foto: Koos Groenewold. AlgemeenNieuws

Minister Adema: ‘Veehouders, meld het als dierenactivisten in stal komen’

Landbouwminister Piet Adema roept veehouders op om melding of aangifte te doen als dierenactivisten hun stal betreden. BBB‘er Caroline van der Plas en VVD‘er Thom van Campen vroegen de minister om maatregelen te nemen. Dit om harder te kunnen ingrijpen als er sprake is van inbraak of huisvredebreuk, doordat dierenactivisten ongevraagd stallen in komen.

Aanleiding van de oproep is de situatie rondom het varkensbedrijf van Annechien ten Have. Bij het bedrijf van Ten Have woedde recent een zeer grote brand. Dat was voor dierenactivisten Ongehoord aanleiding om alle stiekem gemaakte beelden uit de stal opnieuw onder de aandacht te brengen. Er werd flinke kritiek geuit op het bedrijf. Daarnaast zouden er nieuwe foto’s zijn gemaakt in de stal na de brand.

Eerder leidde de videobeelden van Ongehoord tot het tijdelijk intrekken van het Dierenbeschermingskeurmerk van Ten Have. BBB en VVD spraken hun afschuw uit over de opstelling van Ongehoord tegenover het bedrijf van Ten Have. Bij de brand heeft iedereen alles gedaan om zoveel mogelijk dieren te redden en dat is ook deels gelukt.

Onthutsende situatie

De man van Annechien liep brandwonden op bij het redden van de dieren. Minister Adema noemt de situatie waarbij dierenactivisten bij stallen binnendringen onthutsend. “Dit kan en mag niet. Hier zou ook tegen opgetreden moeten worden”, zegt Adema. Hij wijst daarbij wel op de verantwoordelijkheid van veehouders.

In de eerste plaats moeten boeren het melden bij de politie. Dat gebeurt volgens Adema te weinig. Zeker als het gaat om strafbare feiten, zoals een inbraak in een stal, moeten die gemeld worden. Wat de situatie vervolgens is – of er sprake is van inbraak of van huisvredebreuk – is aan het bevoegd gezag. Zonder meldingen en registratie van dit soort incidenten kan het bevoegd gezag hier ook niet op handhaven. BBB en VVD willen het bezetten van stallen strafbaar stellen.

Geen antwoord Adema

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vroeg Adema hoeveel gevallen er zijn van dierenactivisten die heimelijk in stallen komen. Daar had Adema geen antwoord op, omdat boeren het niet melden. Bromet heeft de indruk dat het niet zo vaak voor komt.

Reacties

  1. Er zullen ook veeboeren zijn die eerst fdf bellen en dan gaan bedenken of de politie/ ambulance erbij halen nog nodig is.

Beheer
WP Admin