Annechien ten Have was in 2019 Agrarisch Ondernemer van het Jaar. - Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Dierenactivisten filmen stiekem bij varkenshouder Ten Have

Dierenactivisten van Ongehoord hebben stiekem filmopnames gemaakt bij de Groningse Hamletz-varkenshouder Annechien ten Have.

De beelden zijn in het donker en zonder toestemming gemaakt. De varkenshouder reageert geschokt in een filmpje op RTV Noord. Ten Have wil onafhankelijk onderzoek naar het dierenwelzijn op haar bedrijf, om er zeker van te zijn dat er geen verdere discussie over ontstaat. “En als dan blijkt dat er dingen moeten veranderen, wil ik dat ook doen”, zegt ze.

Doorligplekken

Op de beelden zijn onder andere varkens te zien met een dikke poot, aangevreten staart of doorligplekken, later zijn dode biggen op de vloer van de kraamstal te zien. Aan het einde is te zien hoe een medewerker, waarvan het gezicht onherkenbaar is gemaakt, karkassen opruimt met een kruiwagen en shovel.

Ongehoord noemt zichzelf een onderzoeksgroep en is extra kritisch op het bedrijf van Ten Have, omdat ze eerder Agrarisch Ondernemer van het Jaar was en ook actief is bij de Raad voor Dieraangelegenheden. Caring Farmers, een groep boeren waar Ten Have bij is aangesloten, spreekt zijn afkeur over de stiekeme filmactie uit.

Reacties

 1. triest volk moet allemaal stiekum wees dan een vent en meld je en kom overdag. Hoe achterbaks moet je zijn om dit s,nachts te doen. Ga werken voor je centen, Zijn gasten die heel de dag wortels vreten en als die op zijn beginnen ze aan de tuinbonen. bah wat laf.

 2. Annechien,
  Je kunt niet alles zelf doen.
  Maar jouw personeel moet wel mee zijn in het verhaal.
  Een navelbreuk, een dode big, een manke poot, enz.
  Wie zelf dieren houdt weet dat je dat niet kan vermijden, je kan er alleen maar goed voor zorgen en desnoods euthanaseren.
  Wat mij stoort is het stroverhaal. Balen stro op de achtergrond maar in de hokken is toch te weinig stro!! Toch liever een propere roostervloer dan een mestpoel op een naakte volle vloer.
  “Ongehoord” heeft wel de uitzonderingen gezocht. Knippen en plakken is gemakkelijk.
  Maar toch zou ik u aanraden om geen verwijten meer te sturen richting de klassieke varkenshouderij.

Beheer
WP Admin