De brand is bij het bedrijf Hamletz van Annechien ten Have. - Foto: ANP VarkensNieuws

Brand bij varkensstal bedrijf Hamletz in Beerta

In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. Meerdere brandweerwagens zijn ter plaatse. Vanwege het watertransport dat nodig is om de brand te blussen, is het treinverkeer tussen Groningen en Leer stilgelegd.

De brand is bij het bedrijf Hamletz van Annechien ten Have. Ze won in 2019 de prijs voor Agrarisch Ondernemer van het jaar. “Om alle eenheden van voldoende water te voorzien wordt ook het groot watertransport ingezet”, aldus de brandweer. Er komt veel rook vrij en de brandweer adviseert omwonenden om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Twee weken geleden was er een grote brand in de stal van een agrarisch bedrijf in Reusel (Noord-Brabant) waarbij 3.000 varkens omkwamen. Begin april was er in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) ook een grote stalbrand, waar zo’n 9.000 varkens omkwamen.

Lees verder onder de foto

Meerdere brandweerwagens zijn ter plaatse. Vanwege de brand is het treinverkeer tussen Groningen en Leer stilgelegd. - Foto: ANP
Meerdere brandweerwagens zijn ter plaatse. Vanwege de brand is het treinverkeer tussen Groningen en Leer stilgelegd. - Foto: ANP

Vorig jaar 42 stalbranden

Het Verbond van Verzekeraars meldde begin mei nog dat er vorig jaar ruim 130.000 dieren om het leven kwamen door een brand in de stal waar ze werden gehouden, dat is iets meer dan in de jaren ervoor. Er waren vorig jaar 42 stalbranden, waarbij gemiddeld ongeveer 3.095 dieren per brand om het leven kwamen. Het jaar daarvoor ging het om 35 stalbranden en vonden gemiddeld een stuk minder dieren de dood: 198 per brand.

Het verbond wil dat de overheid en boeren maatregelen nemen tegen de branden in stallen. Zo zou er een maximaal aantal dieren per staldeel moeten zijn en zouden stallen elk jaar op brandveiligheid gekeurd moeten worden. Die regels zijn in de maak, maar zijn nog niet ingevoerd.

Lees ook: Verplichte jaarlijkse brandveiligheidskeuring stallen per 2024

Medeauteur: ANP

Reacties

Beheer
WP Admin