Home

Nieuws 1 reactie

Mogelijk meer EU-budget voor landbouw

Het Europees Parlement spreekt deze week over de meerjarenbegroting voor de Europese Unie. Hoewel er nog lang geen zicht is op een akkoord, lijkt de kans op een forse krimp van het landbouwbudget af te nemen.

Vorige week spraken de EU-leiders op hun Europese top over de meerjarenbegroting voor de periode van 2021 tot en met 2027. De ambitie om dit jaar tot een definitieve begroting te komen, hebben de regeringsleiders laten varen. De opvattingen over welke lidstaat hoeveel betaalt en waaraan het moet worden uitgegeven liggen ver uiteen. Premier Rutte heeft geen haast om tot een akkoord te komen. “Kwaliteit gaat boven snelheid”, zei hij.

Uitgavenplafond van 1%

Nederland blijft, samen met de andere nettobetalers en Duitsland vasthouden aan een uitgavenplafond van 1% van de opgetelde economieën van de 27 landen. Dat is ongeveer hetzelfde als de lopende begroting van zo’n € 1.000 miljard over zeven jaar inclusief de Britten. De Europese Commissie wil het budget verhogen tot 1,1%, het Europees Parlement wil de bijdragen nog verder verhogen, naar 1,3%.

Gevolgen van brexit

Brexit drukt een zware stempel op het huishoudboekje van de EU. Groot-Brittannië is een grote betaler aan de EU. Die gelden verdwijnen als de brexit doorgaat. Anders dan Nederland pleiten veel lidstaten en ook het Europees Parlement voor meer budget voor het EU-beleid, waarbij ze ook de uitgaven voor het landbouwbeleid willen verhogen, zodat de landbouw meer ondersteuning krijgt bij de klimaat- en duurzaamheidsopgaven. De definitieve uitkomsten van de onderhandelingen worden in de loop van volgend jaar verwacht.

Eén reactie

  • koestal

    Alleen in Nederland wordt streng gecontroleerd .

Of registreer je om te kunnen reageren.