ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Nieuws 22 reacties

Groots boerenprotest waar niemand omheen kon

Meer dan 1.000 trekkers en 20.000 boeren en sympathisanten in Den Haag. De grootste boerendemonstratie in tientallen jaren is een indrukwekkend vertoon geworden van saamhorigheid. Hier kan niemand omheen.

In plaats van de 75 trekkers die de gemeente op het Haagse Malieveld wilde toelaten, staan er uiteindelijk naar schatting 1.000. De autoriteiten konden niet anders dan besluiten om meer trekkers op het terrein toe te laten. Dit om de veiligheid in het gebied rondom het Malieveld te kunnen waarborgen. De toestroom is simpelweg te groot. Aan het begin van de dag rijden enkele trekkers hekken omver.

Er stonden uiteindelijk naar schatting 1.000 trekkers op het Haagse Malieveld. - Foto: ANP
Er stonden uiteindelijk naar schatting 1.000 trekkers op het Haagse Malieveld. - Foto: ANP

‘Het grootste boerenprotest in 30 jaar’

Nog voordat de actie-dinsdag is begonnen, gaan de eerste trekkers al de snelwegen op. Wegblokkades zijn de headline van het ochtendnieuws. Boeren op trekkers reageren trots. De politie begeleidt de trekkers die op de snelwegen rijden. Auto’s worden veelal opzij gestuurd, zodat de trekkers over 3 of 4 banen breed de snelweg over kunnen. Een grote stoet aan trekkers komt uiteindelijk via de A12 naar de grote demonstratie in hartje Den Haag. Actieorganisatie Agractie spreekt vol trots over ‘het grootste boerenprotest in 30 jaar’.

Ontspannen sfeer

Op locatie in Den Haag is de stemming opperbest. De sfeer is ontspannen, er wordt bier gedronken en veel gekletst. Het ons-kent-onsgehalte is hoog. De organisatie zegt versteld te staan van de grote opkomst van mensen en machines. De organisatie bestaat voornamelijk uit boeren die nog nooit eerder met dit bijltje hebben gehakt.

De sfeer op het Malieveld was ontspannen. - Foto: ANP
De sfeer op het Malieveld was ontspannen. - Foto: ANP

Niks geregeld op Scheveninger strand

Organisator Bart Kemp is aan het begin van de dag al boos op gemeente en politie dat er niets is geregeld op het Scheveninger strand, waar boeren uit het zuidwesten van het land hun trekker kwijt zouden moeten kunnen. Met bussen zouden ze dan naar het Malieveld kunnen. Die bussen zijn er niet. Dit zou ook gelden voor het parkeerterrein rondom het voetbalstadion van ADO, 5 kilometer van het Malieveld. Hier zijn wel bussen, maar juist hier zijn weinig boeren en trekkers. De meesten zijn direct doorgereden tot het Malieveld. Zelfs tot na 12 uur komen daar nog trekkers bij.

Machtig mooi om hier bij te zijn, hier hebben we het over 10 jaar nog over

Melkveehouder Gerwin Bruijnes, Harmelen

‘Niet verwacht dat we zover zouden komen

De stoet die uit het oosten van het land komt, wordt door de politie bij het Prins Clausplein ook richting Den Haag stad gestuurd, en niet, zoals eerder verwacht, naar het Cars Jeans stadion van ADO Den Haag. Melkveehouder Gerwin Bruijnes uit Harmelen vertrok vanaf De Meern, de A12 op. “Ik had niet verwacht dat we zover zouden komen,” zegt hij op het moment dat hij op zijn trekker Zoetermeer voorbijrijdt. Uiteindelijk weet hij, net als velen anderen zijn, trekker te parkeren langs het Haagse bos. “Machtig mooi om hier bij te zijn, hier hebben we het over 10 jaar nog over”, vindt hij.

‘Actie geslaagd’

Wat betreft organisator Bart Kemp is de actie geslaagd. “Maar ik wil eigenlijk geen actievoeren, ik wil ander beleid. Zodat ook ik, als eenvoudige schapenboer ook een toekomst heb.” De organisatoren zijn zelf zichtbaar vermoeid. Bart Kemp, Mark van den Oever en Arjen Schuiling hebben korte nachten achter de rug. De laatste zou spreken tijdens de demonstratie, maar zegt dit op het laatste moment af.

Boeren vertrekken vanaf het Malieveld in Den Haag na de grote demonstratie #Agractie. - Foto: ANP
Boeren vertrekken vanaf het Malieveld in Den Haag na de grote demonstratie #Agractie. - Foto: ANP

In colonne terug naar huis

Na het officiële programma vertrekken de eerste trekkers in colonne terug naar huis. De regen zorgt ervoor dat ook veel andere bezoekers die met bussen of openbaar vervoer zijn gekomen, naar huis gaan. Trekkerchauffeurs wordt gevraagd om hierbij rekening te houden met de verkeersveiligheid en verlichting aan te zetten. Voor velen wacht nog een lange rit naar huis.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Ik feliciteer de organisatoren met dit succes.
  En je nu niet met een kluitje van een zgn. bemiddeling door het LTO in het riet laten sturen.

 • EMERGO!

  Enorm trots vandaag

 • Mbmb

  Wij hadden een fan-tas-ti-sche dag. Wat een saamhorigheid, en wat super om samen met akkerbouwer, loonwerker, kippenboer, varkensboer, fruitteler en nertsenhouder daar te staan. En wat een effect. Zelfs in de trein terug werden we door burgers aangemoedigd en ondersteunt. Zó kan het dus ook.

 • bankivahoen

  Ook trots op alle boeren!!! Nu hopen dat we serieus genomen worden anders heel snel opnieuw acties, want ik vertrouw de klavers,jettens en de groots , vollenbroeks en kornuiten voor geen meter.

 • joep46

  Eendracht maakt macht !
  Als de boeren en de gepensioneerden samen optrekken en dat bij de eerstvolgende verkiezingen daadwerkelijk doen zullen we eindelijk van de nodige malloten en non valeurs in Den Haag verlost zijn.
  De pensionado's zijn vandaag supporters van onze boeren en voelen het beste aan wat Den Haag deze hardwerkende mensen aan doet.

 • Mbmb, het zo maar kunnen zijn dat Rutte 3 op zijn laatste teentjes loopt,iedereen heeft de buik vol van dit nepkabinet. 95% Waardering vd burgers voor deze aktie en nu niet met een afzakkertje genoeg nemen.Laten ze maar eens eerst Schiphol verplichten tot een NB vergunning.

 • Almagro

  D66 moet zich vooral bemoeien met zaken zoals "gender neutraal speelgoed". Kan Rob Jetten rustig met z'n poppen spelen. En Groen Links moet ophouden met deze walgelijke hypocrisie, de meeste hebben nauwelijks buiten de randstad gekeken, ja misschien uit het raampje onderweg naar hun vakantiebestemming.
  De waardering van de burger is helder: liever pissende koeien dan het gezeik van veganisten.

 • en laat eens de waarheid over de sojateelt en consumptie horen. Een gemiste kans vandaag. De vegetaiërs en veganisten werden wel genoemd, maar niet in verband met de sojaconsumptie. Wij krijgen de schuld van de kap van regenwouden, maar zij gebruiken de soja en wij het afvalproduct.

 • Alco

  Ik keek net naar : "De wereld draait door".
  Het eerste verlies is al geleden.
  Klaver was de winnaar.
  Geen enkel woord van de boeren over de meet methodes en de opname van stikstof door ademhaling en voeding of de weg die vele Kamerleden wil bewandelen tot schuldsanering van de staat.

 • bankivahoen

  Zojuist De Wereld Draait Door gezien. Een geweldig compliment voor de 2 boeren daar aan tafel, Erik Luiten en Ben Hooyer die Jesse Klaver van goed repliek dienden. Echt klasse hoe jullie het verwoordden. Even terugkijken als je het gemist hebt. Ben wil graag dat de politiek in gesprek gaat MET de boeren, dat vindt ik ook een must, ook ik biedt me bij deze aan om hiervoor in aanmerking te komen.

 • bankivahoen

  Alco: ik denk dat Klaver zojuist zijn hand heeft verspeeld door achter de 50% reductie van de veestapel te willen blijven staan.De bevolking staat massaal achter de boeren met hun voedselproductie en heeft ook genoeg van de linkse leugens.

 • veldzicht

  Het was en prachtige dag,Tjeerd de Groot en Jesse Klaver de rug toegekeerd en middelvingers opgestoken ,mooie speeches gehouden en iedereen tevreden.Over 14 dagen is alles weer vergeten en gaan ze in Den Haag weer op de zelfde voet verder als de boer weer wegzetten als grote vervuiler en klimaat verpester en komen er weer de nodige regels bij.(ben ik bang voor)

 • Alco

  @bankivahoen. De linkse leugens werden niet benoemd.
  Laat ze Jan Cees Vogelaar, Geesje Rotgers of iemand van dat kaliber eens aan tafel uitnodigen.
  Anders wordt het precies zoals @ veldzicht zegt.
  Respect bij de burger is er wel en is er altijd nog wel geweest.
  Punt nogmaals is dat we ons geen onzin aan moeten praten.

 • veldzicht

  In ieder geval is die Jesse Klaver er geen spat door veranderd.

 • kleine boer

  Als LTO het moest regelen was er geen actie geweest vandaag dit moeten we niet vergeten..... Bedankt agriactie voor deze geweldige dag.

 • slatan

  Top dag gehad vol saamhorigheid! Als ze niet luisteren, gaat er een schepje bovenop......kiezen of delen. Geweldig dat de burger ons steunt!

 • Hilhorst100

  Nogmaals het het hele stikstofdepositiemodel is gebaseerd op aannames van linkse onderzoeksratten, onjuist dus.

 • rhhoppen@kpnmail.nl

  Alle burgers van Nederland het deed ons goed hoe jullie achter ons staan .
  Samen zijn we sterk.

 • Super dag
  Wel jammer dat de linkse staatsomroep gisteravond gelijk weer ons samen met de groot begon af te zeiken

 • 306lsa

  Maar een geluk dat er twitter is (ging over heel de wereld) en YouTube
  Voor mij was het belangrijkste het oneerlijke systeem en het pest gedrag van D’66 aan de kaak stellen
  Verder is het nu voor iedereen duidelijk dat het journaal wel beter kan maar oké
  De steun van ............. vul maar in is gewoon heel erg mooi
  Persoonlijk vond ik deze het mooiste ................(waren heeeeeeel veeel)

 • farmer135

  D66 is alvast aan het anticiperen op samengaan met groen links, anders blijft er weinig van over.

 • Die Tjeerd de Groot van D66 toch; wat een zielig mannetje; hoorde gisteren dat hij uit de zuivel komt en nu in de 'voetsporen' van Laurens Jan Brink(w)horst - alias de MKZ SLAGER- tracht te treden...…..en solliciteert om 'eens' zomaar 'plotseling' minister van Landbouw te worden, je weet tenslotte maar nooit. Tjeerd de Groot wat ben jij een FOUTE MAN je daden benne KLEIN!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.