Home

Nieuws 16 reacties

FDF verwacht meer boeren bij nieuwe actie

De organisatie van de boerenprotestactie in Bilthoven en Den Haag, Farmers Defence Force (FDF), verwacht dat woensdag 16 oktober meer boeren zullen actievoeren dan op 1 oktober.

“Boeren merken dat nu het moment is om door te pakken,” vertelt organisator Jeroen van Maanen. “Het is altijd lastig om aantallen in te schatten, maar ik hoor vanaf verschillende verzamellocaties dat er steeds meer trekkers aansluiten, waar er bijvoorbeeld vorige keer 25 trekkers waren, melden nu 100 zich aan. Dat is misschien niet overal zo, maar ik denk dat de animo groot is.”

Van Maanen en de overige bestuursleden van FDF zijn nog druk bezig met de laatste details van de actie te regelen. Vast staat wel dat het protest in eenzelfde vorm wordt gegoten als op 1 oktober in Den Haag.

Programma actiedag in overleg opgesteld

De boeren komen eerst naar Sportpark Weltevreden in De Bilt, waar de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met de boeren in gesprek zal gaan. Ook Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdagfonds dat zich al langere tijd met stikstofcijfers bezighoudt, zal het podium betreden en de boeren te woord staan. In verband met de aanrijdroutes van hulpdiensten is in overleg met de autoriteiten en het RIVM besloten om de demonstratielocatie niet bij het instituutsgebouw te houden. FDF roept boeren dan ook op om niet op eigen houtje naar het RIVM te gaan.

Daarna is het de bedoeling dat de trekkers, onder politiebegeleiding, naar Den Haag gaan, waar ze, naar verwachting van Van Maanen, tussen 12 en 2 uur zullen aankomen bij de Koekamp, een locatie nabij het Malieveld. Daar wacht eenzelfde programma als vorige week: met boeren en politici als sprekers op een podium. Hoe de dag afloopt is nog niet duidelijk. De organisatie laat dit afhangen van de opstelling van de aanwezige politici. Desgevraagd kan Van Maanen hier geen harde eisen aan verbinden. “Het is afhankelijk van de reactie van beleidsmakers, maar ik geloof niet dat er zomaar iets gaat veranderen.” Minister Schouten zal dit keer niet aanwezig zijn, aldus het ministerie. Dit omdat ze nog in gesprek is en gaat met de actievoerende boeren.

Acties op woensdag en donderdag moeten vreedzaam verlopen

Als het dus aan de organisatie ligt, zullen boeren de hele nacht in Den Haag blijven. Op donderdagochtend is een boer-burgerontbijt, waarbij het publiek wordt bedankt voor zijn geduld en als goedmakertje voor de veroorzaakte overlast. Hiervoor zijn boeren en agrarisch-gelieerde bedrijven benaderd om producten te doneren. De planning is dat dit alles plaats gaat vinden bij de Hofvijver. Ook hiervoor zijn de nodige afspraken met autoriteiten gemaakt.

De organisatie benadrukt naar de deelnemers toe dat het protest vreedzaam en publieksvriendelijk moet verlopen. Naar aanleiding van de gewelddadige acties van boeren in Groningen, zijn de regels voor trekkerchauffeurs aangescherpt, boeren mogen bijvoorbeeld geen giertanken of stroblazers achter de trekker meenemen.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Flepke

  Wel allemaal even een vloertrekker op het binnenhof plaatsen... Dan zijn de trekkers in ieder geval daar :-)

 • Kowalski

  Maar die Groningers thuis laten.

 • kleine boer

  Iemand had een super idee om met veel trap tractors en skelters te gaan naar het binnenhof kwam mijn dochter net mee . Dat zou geweldig zijn staan al die militairen daar voor piet snot ...en je hebt den haag voor altijd op de kaart.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, dat is een geweldig idee.

 • Mtswie

  Super idee. Maak er een ludieke actie van. Succes.

 • kleine boer

  albert Altena had het idee zei mijn dochter net weet alleen niet waar ze het vandaan heeft zal vast ergens op internet staan. Idee is geweldig natuurlijk.

 • Bennie Stevelink

  Als dat idee van @kleine boer in voldoende omvang wordt uitgevoerd, mét kinderen, slaat het sentiment in positieve richting om en is Groningen vergeten.

 • kleine boer

  Bennie is niet mijn idee maar van Albert Altena als mijn dochter het goed heeft

 • Bennie Stevelink

  Maakt niet uit waar het vandaan komt, het idee is geweldig.

 • nvanrooij1

  Inderdaad geweldig idee

 • koestal

  Groningers zijn ook slachtoffer van NAM en Shell,hebben al genoeg schade gehad.Meer dan een kapot hek of deur. De staat verdient er nog aan.En maar dramatisch doen over een hek of deur.

 • Gat

  Zo is dat koestal. Die overheid heeft genoeg gesloopt in groningen. Dat sommige het niet goed praten. De nam/shell wil 90 miljoen euro schadevergoeding voor verminderde gasopbrengsten. En als gedupeerde wordt je met fooi weg gestuurd. Ik snap de woede heel goed!

 • tinusje

  gelukkig mag kunstmeststrooier wel mee....met schelpen of zo erin

 • Mtswie

  Halve steden worden soms gesloopt. Even in het nieuws en het is weer voorbij.
  Nu 1 deur die maar amper beschadigd is, een hek en een paard licht aangeraakt en het lijkt wel oorlog.
  Aanstellers

 • Mtswie

  Als je niks te verbergen hebt hoef je ook niks te vrezen.

 • koestal

  Actie blijft nodig,misschien wel naar Amsterdam, Schiphol of Zandvoort.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.