Home

Nieuws 8 reacties

Verpachters boos over belastingverhoging

Verpachters zijn ontstemd over een forse belastingverhoging. De waardering van gronden in verpachte staat is door de Belastingdienst verhoogd van 50% naar 60%. Op basis hiervan wordt de vermogenrendementsheffing berekend over de grond in belastingbox 3. Dit nieuwe tarief geldt voor het belastingjaar 2018.

Jan Willemink, voorzitter van de werkgroep Pacht van rentmeestersorganisatie NVR, is onthutst. Volgens hem zijn veel verpachters nu meer kwijt aan belasting dan ze aan pachtopbrengst binnenkrijgen. “Dat is ordinaire diefstal door de staat.” Volgens hem zal de belastingverhoging ertoe leiden dat eigenaren hun grond liever verkopen dan verpachten. Dat zou een verdere achteruitgang van het areaal reguliere pacht betekenen. “En dat terwijl eigenlijk iedereen het instituut pacht juist wil behouden.”

Belastingverhoging genadeklap voor reguliere pacht

De verhoging is gebaseerd op een onderzoek door Wageningen UR. Daaruit blijkt dat de grondprijs van regulier verpachte grond gemiddeld 60% is van de waarde in onverpachte staat. Het onderzoek bestond uit analyse van een database en een enquête onder deskundigen. Uit de database-analyse blijkt dat grond die in verpachte staat wordt verkocht, gemiddeld 66% opbrengt van de waarde in onverpachte staat. Daarbij geldt dat de opbrengst wat lager is als de koper zelf weer verpachter wordt, en wat hoger als de zittende pachter de grond overneemt.

Berend Pastoor, directeur van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG), noemt de belastingverhoging ‘de genadeklap voor de reguliere pacht’. Vorig jaar was hetzelfde WUR-rapport al basis voor eenzelfde voorstel. De FPG herkent zich niet in dat onderzoek. Vorig jaar lukte het nog na een intensieve lobby het voorstel tegen te houden. Nu is dat niet gelukt.

FPG overweegt leden op te roepen bezwaar te maken

De FPG wil snel overleg met de ministeries van LNV en Financiën en beraadt zich op stappen. Een mogelijkheid is om de leden op te roepen bezwaar te maken tegen belastingaanslagen, aldus Pastoor. Hij stelt vast dat de verhoging ‘haaks staat op het overheidsstreven om reguliere pacht in de benen te houden’.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • xw

  ach...…..straks bepaalt de grondkamer dat ze, net zoals bij de waterschapslasten, 50% van de belasting mogen doorberekenen aan de pachter. Onder het genot van een glas een beetje lobbyen van de high society onder mekaar en de zaak is weer rond

 • deB.


  Maakt het wat uit, er blijft toch geen boer meer over! of althans heel weinig

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  er is straks nog één eigenaar en werkgever en dat is de staat want niemand in Nederland mag nog eigendommen en geld hebben, communisme noemen ze dat, de wereld is van ons allemaal dus iedereen mag hier mee eten uit de staatsruif. Kijk eens wat de energieheffing doet, wat de BTW doet, wie kan hier in Nederland nog boer blijven, men stikt in de regeltjes, men wordt als paria behandelt omdat men een groot vervuiler is volgens de media en de ambtenaar, gigantische boetes worden opgelegd voor een klein foutje, in de ministeries mag alleen nog vegetaries worden gegeten, veganisten hebben het nieuwe evangelie want de koe wordt gebruikt voor het gewin van de boer, enz. enz. enz., heel triest dat er niet eens actie uit de LTO komt om al deze dingen, waarvan de boer de schuld krijgt, eens te weerleggen in de pers. Bv. 17.000 kg. bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater maar 144.000 kg. medicijnafval in het water, waar is de LTO???? de boer moet al het water opvangen en waarom de gemeente dan niet want die medicijnenrestanten zijn niet te filteren maar het water bij de boer moet nog schoner enz.

 • deB.

  Compleet doorgedraaide zotheid in dit land, op alle gebied!
  Het is bijzonder triest en ziek tegelijk! Alles wat recht is, moet en zal krom worden, vice versa.

  Mest rijden op gps, op grond gebonden bedrijven...weer zo n voorbeeld. Het houdt niet op!!!!!

 • kanaal

  het stopt pas als wij het niet meer pikken.

 • koestal

  De laatste boer doet het licht uit.

 • piet p

  Wat Stalin niet gelukt is lukt nu alsnog.

 • mvdberg

  mts bos weidenaar kan dit het beste inbrengen op een ledenvergadering van de lTO
  en als ze geen lid zijn gewoon hun mond houden

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.