Home

Nieuws 12 reacties

Streep door middelen diquat en thiram

De werkzame stoffen diquat en thiram zullen geen nieuwe toelating krijgen als respectievelijk onkruidbestrijder en schimmelsbestrijder. Minister Carola Schouten wil het voorstel daartoe van de Europese Commissie volgende week ondersteunen.

De minister verlaat zich daarbij onder andere op de adviezen van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB).

Thiram

Schimmelbestrijder thiram wordt onder meer gebruikt voor zaadbehandeling. Beoordelingen van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en van de lidstaten België en Frankrijk komen tot de conclusie dat de zaadtoepassing van thiram “onacceptabele risico’s oplevert voor vogels en zoogdieren”. Het CTGB vindt dat het middel al bij geringe blootstelling op lange termijn onacceptabele risico’s voor vogels en zoogdieren kan opleveren.

Diquat

Onkruidbestrijder diquat wordt in Nederland onder meer bij de teelt van aardappelen, bloembollen en aardbeien aangewend. Volgens de EFSA leidt het gebruik ervan tot “onacceptabele risico’s voor omstanders en omwonenden én voor vogels.” Daarom krijgt het middel van de Europese Commissie geen nieuwe toelating. Het CTGB is het daarmee eens.

De minister erkent dat het wegvallen van de stoffen gevolgen heeft voor de teelt van Nederlandse gewassen. Zij wil daarom dat het pakket van niet-chemische gewasbescherming wordt uitgebreid.

Laatste reacties

 • koestal

  Er worden nog veel meer middelen verboden

 • farmerbn

  Gangbaar moet opschuiven naar bio.

 • info36

  Mevrouw Schouten spoort niet.

 • Henk Tennekes

  In de periode 1968-1999 werden 30 gevallen van diquat-vergiftiging in detail in de literatuur vermeld, waarvan 13 (43%) fataal waren. In ernstige en meestal fatale gevallen zijn gastro-intestinale slijmvlies ulceratie, paralytische ileus, hypovolemische shock, acuut nierfalen en coma gemeld. Bron: GM Jones, JA Vale - Journal of Toxicology: Clinical Toxicology, 2000, 38: 123-128.

 • kleine boer

  Ja Henk en hoeveel mensen werd de honger fataal?

 • Henk Tennekes

  #kleine boer. Is deze informatie niet voldoende bewijs voor de extreme giftigheid van de stof?

 • kleine boer

  Henk dat is geen antwoord op mijn vraag.

 • Henk Tennekes

  #kleine boer. Naar mijn gevoel is honger een verdelingsprobleem. We produceren voldoende voeding, en dat kan ook zonder chemie.

 • kleine boer

  @henk zo lang de spuitbusjes tegen de muggen wespen en bijen enz en lokdoosjes tegen mieren en vlooien druppels/banden als warme broodjes over de toonbank vliegen zou ik eerst daar es gaan proberen het te minderen ipv aan het voedsel te beginnen want als er minder is word de verdeling nog slechter denk je ook niet. Met nog steeds geen antwoord op mijn vraag hoeveel werd de honger fataal ?

 • Henk Tennekes

  #kleine boer. Ik schat dat honger de doodsoorzaak van vele miljoenen mensen is. Dat is onverteerbaar. Maar het kan nooit een reden zijn voedingsmiddelen met giftige bestrijdingsmiddelen te belasten.

 • kleine boer

  @henk Dan zijn we er toch geen enkele boer gebruikt het doelloos en jij hebt over miljoenen door honger dood er zou nog giga meer honger zijn zonder bestrijdingsmiddelen omdat er veeeeel minder voedsel komt en dat is toch stukje meer als die 13 waar jij over praat..... Volgens mij moet de bewustwording komen bij mensen zoals jij ipv de voedsel verbouwers. Hoeveel monden voed jij zelf met het verbouwen van voedsel?

 • henk 60

  Wat te denken van medicijn resten in het rioolwater. Gaan we medicijnen verbieden? Te beginnen met "de pil". hoeveel van die 13 was zelfmoord?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.