Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Streep door middelen diquat en thiram

De werkzame stoffen diquat en thiram zullen geen nieuwe toelating krijgen als respectievelijk onkruidbestrijder en schimmelsbestrijder. Minister Carola Schouten wil het voorstel daartoe van de Europese Commissie volgende week ondersteunen.

De minister verlaat zich daarbij onder andere op de adviezen van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB).

Thiram

Schimmelbestrijder thiram wordt onder meer gebruikt voor zaadbehandeling. Beoordelingen van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en van de lidstaten België en Frankrijk komen tot de conclusie dat de zaadtoepassing van thiram “onacceptabele risico’s oplevert voor vogels en zoogdieren”. Het CTGB vindt dat het middel al bij geringe blootstelling op lange termijn onacceptabele risico’s voor vogels en zoogdieren kan opleveren.

Diquat

Onkruidbestrijder diquat wordt in Nederland onder meer bij de teelt van aardappelen, bloembollen en aardbeien aangewend. Volgens de EFSA leidt het gebruik ervan tot “onacceptabele risico’s voor omstanders en omwonenden én voor vogels.” Daarom krijgt het middel van de Europese Commissie geen nieuwe toelating. Het CTGB is het daarmee eens.

De minister erkent dat het wegvallen van de stoffen gevolgen heeft voor de teelt van Nederlandse gewassen. Zij wil daarom dat het pakket van niet-chemische gewasbescherming wordt uitgebreid.

Beheer
WP Admin