Home

Nieuws 5 reacties

PBL nuanceert debat duurzaamheid

Eerst heldere gezamenlijke doelen opstellen en dan pas maatregelen formuleren. In die volgorde moet Nederland nadenken over een duurzaam voedselsysteem in 2050.

Die volgorde is belangrijk, verklaart Jeannette Beck, hoofd sectie Water, landbouw en Voedsel bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), al was het alleen al om breed maatschappelijk draagvlak te krijgen.

Het planbureau bracht donderdag 5 april een notitie uit over verduurzaming van de voedselketen in Nederland. Het komt na een geruchtmakend rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI), die concludeert dat de veestapel drastisch zal moeten inkrimpen.

Pasklare oplossingen

Beck van het PBL legt een ander accent: “We moeten niet meteen in de reflex schieten van pasklare oplossingen. Zo is er deze week al gepleit voor verhandelbare emissierechten en een vleestaks. Als je zoiets oplegt, kun je allerlei perverse effecten krijgen.” Het PBL begint met een inventarisatie van 5 ‘perspectieven’ op verduurzaming. Mensen kijken op verschillende manieren naar duurzaamheid. “Je moet daar eerst een goed debat over voeren, een stip op de horizon zetten en dan pas concreet beleid maken dat aansluit op die perspectieven.”

‘Krimp niet het doel, maar mogelijke uitkomst’

Krimp van de veestapel moet dus niet bij voorbaat al een doel zijn, zo nuanceert het PBL de geluiden van het RLI. Maar het kan wel een van de uitkomsten zijn, erkent Beck. De emissie van broeikasgas moet immers hoe dan ook drastisch naar beneden. De emissieruimte die het Akkoord van Parijs openlaat voor het jaar 2050 is erg klein en naast landbouw zijn er meer sectoren die daar gebruik van willen maken. En een landbouw met nul emissie is onmogelijk, aldus Beck. “Ook akkerbouw niet.”

Het PBL benadrukt het belang van culturele, sociale en economische factoren. De techniek is niet de bottleneck bij verduurzaming. “Er zijn geen grote technologische beperkingen om gezonder en duurzamer te eten.” Daarbij ziet het planbureau een belangrijke rol voor sturing van uit de keten.

Laatste reacties

 • mr X

  Gaan de intellectuelen van west-Nederland (groen links, D’66 , VVD,enz) regeren over Noord, oost en zuid-Nederland)? Laat de boeren met rust !!

 • John*

  als ze nu eens die emissie reductie op provincie niveau gaan doen... kijken wat er dan nog in de randstad overblijft...

 • agd2

  De manier waarop het klimaatakkoord wordt vormgegeven maakt mij bezorgd ,moedeloos en strijdlustig tegelijk,zoals er met verschillende maten wordt gemeten.Bovendien heb ik het gevoel dat welke gassen hoeveel schade doen meer bepaald worden door wetenschappelijke tunnelvisie en wie betaald die bepaald .

 • farmerbn

  'Breed maatschappelijk draagvlak'. Dat betekend dat de landbouw gewoon kan weigeren. Als de landbouw niet meedoet als het hem niet aanstaat dan gaat het niet door. Je hoeft dus helemaal niet te tekenen bij het kruisje. Tenzij je je plaats aan de tafel niet kwijt wil. Pluche-klevers hebben ze het liefst bij de overheid. Als je wel tekent bij het kruisje mag je straks ook weer aan tafel komen, stelt de overheid. Eis eerst dat Schiphol en de andere vliegvelden ook terug moeten voordat je wat dan ook tekent.

 • koestal

  Dan ook vermindering van de vliegtuigstapel en de de autostapel

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.