Home

Nieuws 8 reacties

Wetsvoorstel veedichte gebieden ongewijzigd naar Kamer

SP-Kamerlid Frank Futselaar en GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff dienen vrijdag 8 maart hun initiatiefwet ‘Veedichte gebieden’ in voor behandeling in de Tweede Kamer.

Ze markeren dit moment bij het provinciehuis in Den Bosch, omdat de wet vooral bestemd is om de problematiek in Noord-Brabant op te lossen. De wet wordt in de wandelgangen ‘De Brabantwet’ genoemd.

Het wetsvoorstel veedichte gebieden geeft provincies de mogelijkheid om in gebieden in te grijpen in de omvang van de veestapel, als de kwaliteit van de leefomgeving in gevaar komt. Dat kan door een maximum aantal dieren, maximum aantal bedrijven of een maximale omvang per bedrijf vast te stellen. Provincies kunnen zelf gebieden aanwijzen die als ‘veedicht’ gebied.

Wetsvoorstel initiatief Martijn van Dam

Het wetsvoorstel is ontwikkeld onder leiding van toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam, maar werd niet eerder ingediend voor een wetstraject omdat regeringspartij VVD dit niet wilde. Het wetsvoorstel is niet gewijzigd door de initiatiefnemers. “De wet zit goed in elkaar en een eerdere versie is al bekeken door de Raad van State. Daarom kan dit wetstraject mogelijk sneller verlopen”, aldus Futselaar.

De politicus vindt dat de wet nog steeds nodig is, om regionale overheden de mogelijkheid te geven om in te grijpen in de omvang van de veehouderij. ‘Het kabinet heeft deze problematiek ook schoorvoetend onderkend, door in te zetten op een warme sanering voor de varkenshouderij, maar dat is niet voldoende”, vindt Futselaar.
Tekst gaat verder onder foto

Rik Grashoff (links) en Frank Futselaar. - Foto: ANP
Rik Grashoff (links) en Frank Futselaar. - Foto: ANP

Futselaar verwacht in de Tweede Kamer wel wat kritiek op het wetsvoorstel, maar ziet de discussie graag tegemoet. Hij voegt er aan toe dat de wet vooral een reactie is op een wens vanuit Noord-Brabant om in te kunnen grijpen. Die roep komt van een provinciebestuur met VVD, SP, D66 en PvdA.
Boeren hoeven volgens Futselaar niet te vrezen voor de wet. “Je ziet nu dat de verhouding tussen boeren en burgers regelmatig verstoord wordt door de problematiek die er speelt. De wet kan ook een middel zijn om de verhoudingen tussen boeren en burgers in het buitengebied weer te verbeteren”, verwacht Futselaar.

Laatste reacties

 • Marco22

  Mooi nog een wet erbij, weten heren politici zelf wel hoeveel wetgeving bestaat over de veehouderij.
  Laten ze ingrijpen in de verdienmodel van de agrosector dan hoeven de boeren ook niet telkens schaal vergroten om de boterham blijven te verdienen.
  Dat schijnt dan weer moeilijk te zijn voor die groenen dan maar regeldiaree over de hard werkende boer uitschijten. En dan maar hopen dat hun slinkse wetjes worden overtreden om vervolgen hard FRAUDE te roepen.

 • Gat

  Wet veedichte gebieden is nooit nodig geweest als er geen natura 2000 en log gebieden werden ingesteld. Ze hebben zelf alles op een hoopje geveegd en dan nu aankomen dat er in die log gebieden teveel veedichtheid is. Komop kinderachtig gedoe.
  Regeren is vooruit zien zeggen ze.

 • brutus71

  Laat de linkse kerk zich een drukmaken over het vee dichte gebied de OVP , daar moet eens wat gedaan worden met al haar dieren leed

 • ghsmale

  Het is wachten op een wet van "mens dichte gebieden".
  Daar valt heel Nederland bijna onder.

 • John*

  haha ja verplichte uitdunning in Amsterdam.. maar de vorige keer is de wet afgeschoten en nu vast weer. er zijn regels genoeg om de burgers te beschermen.

 • Gat

  Moeten ze de ruimte voor ruimte woningen ook niet midden op platteland zetten. Komen van die halve zachtte wonen die er ook niks van landbouw snappen sommige.

 • koestal

  Alle leefgebieden voor kieviten en grutto,s zijn al volgebouwd met Vinex wijken,nu snappen ze niet waar al die kieviten en grutto,s zijn gebleven .

 • bankivahoen

  Steeds meer mensen mag wel , zorgen dat ze voedsel hebben niet , een rare gewaarwording!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.