Home

Nieuws 2 reacties

Ledenraad Rabobank ligt dwars bij reorganisatieplannen

De directie van Rabobank gaat dinsdag 13 maart opnieuw met de ledenraad om de tafel. Tot deze extra ledenraadvergadering is de directie min of meer gedwongen omdat het in de vergadering van afgelopen week niet lukte de leden te overtuigen van de nieuwe plannen voor de organisatiestructuur van de bank.

Topman Wiebe Draijer is van plan nog meer macht weg te halen bij lokale banken.

Dat het niet lukte de ledenraad vorige week mee te krijgen in de organisatiewijziging is een nederlaag voor de Raad van Bestuur van de bank. Volgens aanwezigen bij de vergadering van afgelopen week moest Draijer op veel vragen uit de ledenraad het antwoord schuldig blijven, meldt het FD. Daardoor ontstond er nog meer twijfel bij de ledenraad over de voorstellen en werd de directie geadviseerd even te stoppen met de reorganisatieplannen. Over een aantal weken zou er dan wel verder over gepraat kunnen worden, volgens de ledenraad.

Zo lang wilde de Rabobank-directie echter niet wachten en daarom werd besloten dinsdag 13 maart, een week later, weer bijeen te komen.

Verder terugschroeven rol lokale banken

In de plannen is vooral in nog verder terugschroeven van de rol van lokale banken een erg gevoelig onderwerp bij de ledenraad. Daarnaast raakt het voorstel het totaal aantal lokale banken terug te brengen van 103 naar 90 locaties ook een gevoelige snaar bij de ledenraad.

De reden voor het aanpakken van de rol van lokale banken is dat de directie er van overtuigd is dat klanten beter geholpen kunnen worden als sommige activiteiten van de lokale banken worden gecentraliseerd. In de plannen van de Rabobank-directie zijn daarom 12 van de 90 overblijvende lokale banken aangepast tot een vorm van regionale hoofdkantoren. Daar moet kennis en expertise samengebracht worden. De andere 78 lokale bankkantoren zou dan alleen nog de meest basale activiteiten aanbieden.

De discussie over de rol van lokale Rabobanken is niet nieuw. Toen de governance-structuur van de bank werd gewijzigd verloren alle lokale banken al hun eigen bankvergunning. Over deze wijzigingen werd intern meer dan ruim 2 jaar zwaar gediscussieerd voordat de ledenraad uiteindelijk zijn fiat gaf.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Rabobank heeft winst genoeg om 103 regionale hoofdkantoren op te tuigen. De doelstelling is immers geen winstmaximalisatie maar service aan de leden. Een hoge winst is alleen nodig om alle boetes te betalen die ze krijgen door de directeuren op het hoofdkantoor in Utrecht.

  • ENDE902

    Met de wereldwijde reputatie van de Rabobank die in Nederland met de overheid aan tafel zit over agrarisch beleid, lijkt het mij niet meer dan terecht, dat de ledenraad het handelen van het bestuur kritisch tegen het licht houdt.

Of registreer je om te kunnen reageren.