Home

Nieuws 4 reactieslaatste update:6 mrt 2018

Export daalt met € 500 miljoen bij harde brexit

Bij een harde brexit zal de Nederlandse export van agrarische producten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) dalen met gemiddeld 2% voor de belangrijkste agrarische exportproducten. Dat komt neer op ongeveer € 500 miljoen.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Exploring the impacts of two Brexit scenarios on Dutch agricultural trade flows’ van Wageningen Economic Research (WER), dat vrijdag 2 maart is gepubliceerd.

In het rapport wordt een schatting gemaakt van de impact van de brexit op de agrarische handelspositie van Nederland voor met name vlees, zuivel en groente op basis van twee mogelijke realistische handelsscenario’s die de toekomstige handelsrelatie van de EU met het VK zouden kunnen worden. In beide scenario’s wordt ervan uitgegaan dat het VK geen onderdeel meer is van de interne markt van de EU.

Weinig verandering bij zachte brexit

Bij het eerste scenario, een zachte brexit, – de versie met een vrijhandelsakkoord – zal er weinig veranderen. De agrarische exportvolumes naar de VK zullen vergelijkbaar zijn met voor de brexit, verwachten de WER-onderzoekers. Er zijn in dit scenario geen importtarieven. Wel zijn er douaneformaliteiten die moeten worden afgehandeld.

Harde brexit: importtarieven en hogere handelskosten

Bij het tweede scenario, een harde brexit, is de situatie heel anders voor de Nederlandse export. In dat geval zijn er geen afspraken tussen de EU en het VK over een nieuwe handelsrelatie en wordt er teruggevallen op WTO-afspraken. De handel zal belemmerd worden door importtarieven en hogere handelskosten.

Gevolgen voor kaas, pluimvee-, rund- en varkensvlees

Volgens de onderzoekers zal de export van pluimveevlees in dat scenario met 3,3% afnemen. De rundvleesexport zal met ongeveer 2% teruglopen. De Nederlandse kaasafzet in de VK daalt met naar schatting 2,3%. De uitvoer van varkensvlees en tomaten naar het VK neemt juist iets toe vanwege het prijsconcurrerend vermogen van het Nederlandse aanbod op de Britse markt en de sterkere prijsreacties van productie (en export) in andere EU-lidstaten.

VK blijft belangrijke afzetmarkt

Toch zal de VK ook na de brexit een belangrijke afzetmarkt blijven, stellen de WER-onderzoekers. 10% van alle geëxporteerde agrarische producten vindt zijn weg naar de VK. Wel adviseren de onderzoekers om alternatieve markten te zoeken en om de toekomstige formaliteiten rondom belasting, douane en inspecties op orde te brengen om op die manier de handelskosten met de VK zo laag mogelijk te houden.

Laatste reacties

 • arendsoog

  Net als Rusland zeker
  Is eerst ook mis/gebruik van gemaakt door de handel
  Hoor je nu niets meer van

 • farmerbn

  Wie heeft dit onderzoek betaald?

 • bankivahoen

  Men kan in het VK dus uit met minder voedsel per persoon als ik het goed begrijp. Rare conclusie. Of bangmakerij? Denk dat de Engelsen er goed aan gedaan hebben deze stap te maken. EU is een zinkend schip waar nog meer landen gaan afsplitsen in de toekomst. Maar denk niet dat de elite het hier mee eens is en dus zal de media steevast beamen dat het daar kommer en kwel gaat worden en we braaf nog een zak extra geld naar Brussel mogen brengen om de Zuideuropeanen weer tevreden te stellen met nog wat meer tijd voor de siësta.

 • Jan-Zonderland

  @Bankivahoen. Dat valt dus allemaal nogal mee. Niks aan de hand dus. Dat de EU een zinkend schip is dat is wel duidelijk maar de huidige politiek zal er alles aan doen om het zo lang mogelijk drijvende te houden. Waarom denk je dat men zo overhaast de referendumwet erdoor gejast heeft ? De Nederlandse regering voelt de onrust onder de bevolking ook wel maar kan het zich niet permiteren dat er ooit een referendum komt over een evt Nexit en dan voor de derde keer de uitslag die hen niet zal zinnen naast zich neer te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.