Home

Nieuws 11 reacties

Cumela: groot probleem voor komend mestseizoen

Over 2 maanden begint het nieuwe mestseizoen en er is nog geen alternatief op het verbod op de sleepvoetbemester op klei en veen.

“We kunnen dus wel spreken van een groot probleem, omdat er geen tijd is om een alternatief op de markt te zetten”, zegt Hans Verkerk van brancheorganisatie Cumela.

“Een half jaar geleden zijn er prestatiekenmerken voor borgingsapparatuur voor de nieuwe regelgeving ingeleverd in Den Haag. Fabrikanten van machines willen eerst weten waar zij precies aan moeten voldoen voordat zij een product gaan ontwikkelen. Dan moet het eerst nog worden getest in de praktijk en worden goedgekeurd. Pas daarna mag er worden gebouwd.”

Lees ook: Verbod op sleepvoet sleept maar door

Geen tijd

Verkerk: “De minister heeft wel een verbod ingesteld, maar er zijn geen eisen waaraan moet worden voldaan. We kunnen dus wel zeggen dat er een groot probleem is, want over ruim 2 maanden begint het mestseizoen. Tot die tijd is er geen alternatief, want er is veel te weinig tijd om alle eerdergenoemde processen te doorlopen. Kortom, er is geen tijd meer om een alternatief op de markt te zetten voor het aankomende mestseizoen.”

Onduidelijkheid

Vanwege het verbod op de bovengrondse sleepvoet (mits verdund) zijn veehouders en loonwerkers op zoek naar alternatieven om mest uit te rijden. Het is nog steeds onduidelijk hoe deze nieuwe regelgeving geborgd gaat worden en welke installaties hiervoor zijn toegestaan.

Lees ook: Sleepvoet beperkt mogelijk met extra weidegang

Laatste reacties

 • JC Vogelaar

  Cumela kan doormiddel van een kortgeding de wetenschappelijke onderbouwing van het sleepvoetverbod opvragen en deze betwisten dan is het sleepvoetverbod zo van de baan.

 • Vhouder

  jaar uitstellen die onzin

 • jvanleijsen1

  heeft te maken met de pas.
  De pas is onderuitgehaald dus stand stil en alles laten zo het is !

 • klein boertje

  ketsplaat was zo gek nog niet nog uit de tijd dat boerenverstand nog regeerde.

 • Gradje 1966

  Er zijn toch sleuf kouters en zode bemesters keuze genoeg zou ik zeggen

 • @gradje 1966. Ooit op de klei geprobeerd ?? Zodat het voldoet? In de grond brengen??

 • Dirk
  De sleepvoet is een echte boerenmachine, eenvoudig en betaalbaar
  Alle loonwerkers die aangesloten zijn bij Cumela, gebruiken injecteurs of zodebemesters , niet een ervan gebruikt een sleepvoet ,Cumela ,probeert door steeds ophef te maken de overheid te dwingen ,de sleepvoet regels zo moeilijk te maken ,dat veehouders de sleepvoet niet meer kunnen en mogen gebruiken ,zodat ze noodgedwongen de loonwerkers moeten in zetten , meetresultaten geven aan dat injecteren funest is voor het bodemleven ,en dus schadelijk voor het milieu ,De Cumela speelt hier een dubieuse en achterbakse rol ,de sleepvoetbemester bewijst al jaren zijn kwaliteit , door de lage kosten en laag energieverbruik ,en moet gebruikt blijven worden ,alleen de meetrapporten daarvoor moeten overgedaan worden
  .

 • landboer

  Gewoon sleufkouteren ,is ook eenvoudig en betaalbaar ,en dat voldoen ? Zou ik me maar niet druk over maken.

 • gjh

  Cumela niet zo zeuren zo als het nu gaat is het prima en geen kolen op het vuur gooien als het niet nodig is.

 • jan1953

  Gewoon los dr op met de ketsplaat probleem opgelost

 • Mbmb

  Cumula heeft samen met LTO getekend voor het verbod van de sleepvoet!! Dit zogenaamd met het oog op ammoniak. Je weet wel weer wie hier de financiële klos van wordt en dat zijn zij niet. Terecht trekken ze nu aan de bel, maar op de keper beschouwd hebben ze de discussie aangejaagd uit eigen winstbejag. Schande dat er een verbod wordt afgekondigd maar alternatieven zijn er niet. En nu? Simpel hoor, geen rechter zal op dit dossier iemand kunnen veroordelen, dus gewoon lekker met de (eigen) sleepvoet op klei- en veen uitrijden dit voorjaar. Een enorme blamage voor de minister, en er blijkt wel weer hoezeer ze de weg kwijt zijn.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.