Home

Nieuws 2 reacties

Hoogleraar Vonk op vingers getikt om Holocaust-uitspraak

De vergelijking tussen de veehouderij en de holocaust is onnodig en kwetstend.

Met die woorden heeft het college van bestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen afstand genomen van uitlatingen van hoogleraar Roos Vonk.

Vonk maakte in een kritisch opiniestuk in NRC-Handelsblad over de veehouderij een vergelijking met de jodenvervolging en -vernietiging (Holocaust). Die vergelijking leidde tot heftige afkeurende reacties, onder anderen van Frits Barend in het Parool.

Verwijzing beter niet aangegrepen

Voorzitter Daniel Wigboldus van het college van bestuur van de universiteit zegt dat iedereen in het publieke debat stelling mag nemen. “Maar de verwijzing die Roos Vonk in het stuk maakt naar de Holocaust is in onze ogen onnodig en kwetsend. Het college betreurt het dat door het gebruik van de term Holocaust zoveel mensen geraakt zijn.” Vonk had eerder zelf ook al via een ingezonden stuk aangegeven dat ze de verwijzing naar de Holocaust beter niet had kunnen aangrijpen.

Henk Kamp slaan

Het is niet de eerste keer dat hoogleraar sociale psychologie door de universiteit op het matje geroepen wordt. Dat gebeurde eerder bij haar betrokkenheid met een onderzoek op basis van verzonnen gegevens van de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel. Een tweede keer kwam ze in opspraak toen ze meldde dat ze minister Henk Kamp “op diens smoel” wilde slaan.

Laatste reacties

  • alco1

    Afbraak is zoooo gemakkelijk.
    Opbouw moet de waardering krijgen.

  • veldzicht

    En dat durft zich hoogleraar te noemen,voor mij is het een domme gans.
    Youp van .t Hek heeft het over Hitler boeren en daar moet Roos Vonk natuurlijk nog even over heen.Behoorlijk slap om dan achter af te zeggen dat had ik zo niet moeten zeggen,ze had tijd zat zich eerder te bedenken.

Of registreer je om te kunnen reageren.