Home

Nieuws 2 reacties

Rijksvastgoedbedrijf veilt 1.000 hectare grond

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat in september een kleine 1.000 hectare landbouwgrond veilen.

Het gaat om landbouwgrond in de provincie Flevoland, waarvan het pachtcontract afloopt. De gronden worden opnieuw aangeboden in geliberaliseerde pacht via een openbare inschrijving.

Geliberaliseerde pacht is een pachtvorm waarbij de hoogte van de pachtprijs niet wordt bepaald door het Pachtprijzenbesluit. Duur van het pachtcontract is 6 jaar of korter. De hoogste bieder komt in principe in aanmerking voor de grond. Het Rijksvastgoedbedrijf beoordeelt uiteindelijk of er tot gunning kan worden overgegaan aan de hoogste inschrijvers.

Politiek gevoelig

De uitgifte van landbouwgrond in het bezit van het Rijk ligt politiek gevoelig. Politieke partijen, zoals het CDA, SGP en SP, hebben al eerder laten weten zich grote zorgen te maken over de openbare inschrijving van pachtgronden die in het bezit van het Rijk. De partijen vinden dat openbare inschrijvingen duurzaam grondgebruik tegenwerkt. Het Rijk moet bij de uitgifte van pachtgronden richtlijnen opstellen om uitputting van de grond tegen te gaan. Dat stelde de SP'er Henk van Gerven onlangs in Kamervragen naar aanleiding van de voortdurende impasse over pachtprijzen en geliberaliseerde pacht.

Hoge biedingen

In september 2014 bood het Rijksvastgoedbedrijf ook pachtgrond aan bij openbare inschrijving. Het hoogste bod was toen €2.751 per hectare voor een stuk grond van ruim 23 hectare in Bant (Fl.) voor een duur van 6 jaar.

In 2015 heeft het Rijksvastgoedbedrijf via een openbare inschrijving bijna 400 hectare aangeboden. Hoogste bod per hectare was toen ruim €2.800 per hectare. Het vastgoedbedrijf van de overheid liet toen weten dat de opbrengst van de veiling per saldo bijna 70% hoger uitviel dan in voorgaande jaren.

LTO, NAJK en BLHB niet blij

LTO Nederland, NAJK en de Bond van Landpachters (BLHB) hebben eerder al laten weten niet blij te zijn met dergelijke openbare inschrijvingen, omdat er geen sprake is van een duurzame relatie tussen verpachter en pachter.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

  • koestal

    Toch zullen er weer boeren en andere gegadigen zijn ,die hier op bieden,mooie belegging ,geld op de bank brengt ook geen rente op.

  • kraats

    Koestal, het wordt in pacht uitgegeven. Dat wordt nooit een belegging ...

Of registreer je om te kunnen reageren.