Home

Nieuws

Meer ruimte voor Drentse boeren bij Nbw-vergunning

Behalve in Overijssel krijgen boeren in Drenthe nu ook de mogelijkheid extra genomen maatregelen in te zetten voor hun Natuurbeschermingswetvergunning (Nbw-vergunning).

“Deze extra maatregelen gelden bij de aanvraag of herziening van hun Nbw-vergunning. Het is uniek dat Drenthe, als tweede provincie, aanhaakt bij deze aanpak”, stelt Cathy van Dijk, projectleider Proeftuin Natura 2000 vanuit Projecten LTO Noord.

Het nieuws dat de ‘verzilverde maatregelen’ binnen de Proeftuin Natura 2000 nu ook gelden in de provincie Drenthe, in Overijssel wordt hier al langer mee gewerkt. Dit maakte Van Dijk bekend tijdens de Demodag Ammoniak, die woensdag in Lemelerveld werd gehouden.

Verzilverde maatregelen

Verzilverde maatregelen vormen een plus op de bestaande mogelijkheden voor melkvee-, pluimvee- en varkenshouders. Zij kunnen de maatregelen inzetten om ammoniak te reduceren op hun bedrijf, waarbij deze maatregel meetelt bij de aanvraag of herziening van hun Nbw-vergunning.

In 2012 is met de start van Proeftuin Natura 2000 Overijssel het verzilvertraject begonnen. Hierbij werken de Proeftuin en de provincie samen aan ammoniakemissie reducerende maatregelen, die ondernemers vervolgens kunnen gebruiken bij hun aanvraag voor de Nbw-vergunning.

Overijsselse veehouders kunnen de volgende maatregelen nu inzetten voor vergunningaanvragen:

  • Bij melkvee tellen de aanleg van automatisch Gecontroleerde Natuurlijke Ventilatie (ANCV); dakisolatie en de combinatie van ACNV en Dakisolatie mee voor de Nbw-vergunning.
  • Bij varkens gaat het om het verlagen van ruw eiwitgehalte in voer bij kraamzeugen, guste en dragende zeugen, biggen en vleesvarkens. Daarnaast kan ook het toevoegen van benzoëzuur aan voer van biggen en vleesvarkens worden meegerekend.
  • Voor pluimvee telt het verlagen van ruw eiwitgehalte in voer en het bijvoeren van hele tarwe bij vleeskuikens mee in de Nbw-vergunning.

Of registreer je om te kunnen reageren.