Home

Nieuws 7 reacties

Glyfosaat krijgt respijt

In de Tweede Kamer is op dit moment geen meerderheid voor een verbod op het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat in de landbouw.

PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP willen dat de onkruidbestrijder aan banden wordt gelegd, meteen of op termijn.

De Kamer debatteerde donderdag over glyfosaat, onder andere naar aanleiding van het voornemen van de Europese Commissie om de stof glyfosaat voor een periode van tien jaar een hernieuwde toelating te geven. Staatssecretaris Martijn van Dam wilde niet vooruitlopen op het voorstel van de Europese Commissie, dat officieel nog niet op tafel ligt. Een motie van GroenLinks en Partij voor de Dieren roept Van Dam op daarmee niet in te stemmen.

Standpunten liggen ver uiteen

In de Kamer lopen de standpunten ver uiteen. VVD is tegen een verbod. Woordvoerder Helma Lodders schaarde berichten over kankerverwekkendheid van glyfosaat in de categorie ‘horrorverhalen’, terwijl Esther Ouwehand meldde dat “boeren er kanker van krijgen.”

Het CDA liet bij monde van Maurits von Martels weten zich vooral op wetenschappelijke analyses te willen baseren, waarbij het oordeel van de Europese Commissie zwaar weegt. Hij zei als veehouder glyfosaat te hebben gebruikt om grasland dood te spuiten. “Na vijf dagen konden de koeien er weer gewoon op. Dat mocht toen nog. Niet dat je er ooit effecten van merkte, nee nooit.”

D66: beslissing koppelen aan nieuw GLB

D66 bepleit een Europese toelating van drie jaar, waarbij de volgende beslissing wordt gekoppeld aan het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid. Gebruik van glyfosaat moet volgens de liberaal-democraten wel worden afgeremd in de landbouw.

Dat laatste bepleiten GroenLinks, Partij voor de Dieren en PVV ook in een gezamenlijke motie. PVV vraagt om knelpunten voor alternatieve niet-chemische middelen weg te nemen.

Geen redenen om gebruik verder in te dammen

Staatssecretaris Van Dam ziet op dit moment geen redenen het gebruik van glyfosaat verder in te dammen. Een verbod op particulier gebruik ziet Van Dam ook niet zitten. Zijn voorganger Sharon Dijksma heeft dat geprobeerd, maar er waren onvoldoende juridische gronden zo’n verbod. Er zijn wel afspraken gemaakt tussen maatschappelijke organisaties en tuincentra om het middel niet langer te verkopen.

De Kamer stemt dinsdag over de moties.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Politieke partijen willen glyfosaat verbieden voor boeren maar kunnen het juridisch niet verbieden voor de burgers. Het moet niet gekker worden.

 • farmerbn

  Glyfosaat wordt pas verboden als er een alternatief bestrijdingsmiddel is. Boeren spuiten niet voor de lol maar worden gedwongen om goedkoop voedsel te produceren. Worden bestrijdingsmiddelen wereldwijd verboden dan komt er voedselschaarste, honger en oorlog.

 • frl

  Nee eigen terrassen en opritten moeten natuurlijk wel gespoten worden.

 • arink

  Ekoarink.
  Maurits von Martels heeft waarschijnlijk ook nooit gemerkt dat de populatie insecten, weidevogels en totale biodiversiteit de laatste decennia met meer dan 70% is afgenomen.
  De nieuwkomer in de CDA fractie sluit perfect aan bij de ontkenningsfase waarin deze "wolf in schaapskleren" partij zich bevindt.

 • farmerbn

  Het is niet raar dat de populatie insecten enz enz is afgenomen want in diezelfde periode is iedereen zich gaan bemoeien met de boer. Toen de boer het alleen voor het zeggen had op het platteland was er niks aan de hand.

 • DJ-D

  Ja arink het verschraalde mestbeleid, natuurbeleid, anti jachtbeleid van de laatste decennia. Plus enorme bevolkingsgroei met afplaging en zogenaamde natuurcompensatie vinexwijken wegen sporen fourageergebieden zijn niet erg gunstig geweest. Cda regeerde toen ook vaak. Maar wist ook niet dat op aardappel en maisland waarvan de groenbemester is doodgespoten minder vossen en kraaien zaten dan op land wat mechanisch zaaiklaar is gemaakt.

 • Tinussie

  Wachten en meeliften op Europese wetgeving en een rationele benadering, dunkt me.
  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er minder muggen, processierupsen en strontvliegen zijn. Het verrekt ook van de kauwen en duiven.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.