Home

Nieuws

WHO scherpt status antibitioticum colistine aan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het antibioticum colistine toegevoegd aan de lijst met kritische, belangrijke antibiotica met de hoogste prioriteit voor de volksgezondheid.

De aanpassing is het gevolg van het wereldwijd toegenomen gebruik van colistine voor de behandeling van ernstige infecties bij mensen en de vondst van overdraagbare resistentie tegen het colistine bij zowel mensen als dieren. Ook werd duidelijk dat de colistineresistentie kan worden overgedragen via de voedselketen.

Voor Nederland heeft de aanpassing van de status van colistine geen gevolgen voor de veehouderij, laat het ministerie van Economische Zaken weten. In Nederland wordt een andere classificatie gebruikt, namelijk eerste-, tweede- en derdekeuzemiddelen. Deze is gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad. Colistine valt onder de tweedekeuzemiddelen. “De verandering van de status bij de WHO heeft geen invloed op de in Nederland gehanteerde classificatie en strikte voorwaarden waarvoor colistine mag worden ingezet”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Gebruik polymyxines gedaald met 68%

Uit gegevens van de Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) blijkt dat het gebruik van polymyxines, waaronder colistine, in de periode van 2011 tot 2015 is gedaald met 68%. In 2015 is het gebruik in de meeste diersectoren weer gestegen, variërend van 11% in de varkenssector tot ruim 700% in de kalkoensector. Alleen het gebruik in de rundveesector is met 9% gedaald.

Het expertpanel van de SDa sprak vorig jaar al haar zorg uit over de overdraagbare colistineresistentie. Dat is volgens het panel reden om het gebruik van colistine verder terug te dringen. Colistine wordt onder andere gebruikt bij darminfecties bij speenbiggen en kalveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.