Home

Nieuws 7 reacties

Uitstel voor deel boetes fosfaatreductieplan

Circa 1.000 melkveebedrijven krijgen uitstel voor het betalen van eventuele boetes voor te hoge melkvee-aantallen als hun doorgegeven wijzigingen eind april nog niet zijn verwerkt.

Het gaat daarbij om bedrijven die wijzigingen in hun referentieaantallen hebben doorgegeven die van belang zijn voor de fosfaatreductieregeling. Dat schrijft Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

800 dossiers per week verwerken

In totaal 5.500 bedrijven hebben bij RVO.nl een zienswijze ingediend tegen de vaststelling van de referentieaantallen op 2 juli 2015 en 1 oktober 2016. RVO.nl verwerkt volgens Van Dam circa 800 dossiers per week. Hij verwacht dat eind april het overgrote deel is afgehandeld en geactualiseerd.

Boete na beoordeling dossier

Melkveehouders die volgens de eind april geactualiseerde gegevens van RVO.nl over de eerste periode van de GVE-reductieregeling niet voldoende dieren van het bedrijf hebben afgevoerd, krijgen een boete opgelegd. Voor naar schatting 1.000 bedrijven duurt de behandeling van de dossiers nog tot half mei. Met ZuivelNL is afgesproken dat de eventuele boete bij deze groep bedrijven wordt opgelegd, nadat de dossiers zijn beoordeeld. Voorwaarde is wel dat de meldingen tijdig en de zienswijzen uiterlijk op 21 april 2017 zijn ingediend.

Laatste reacties

 • massan

  Wat zal de volgende aflevering brengen van de soapserie 'Fosfaatreductieplan'?
  Dit plan is toch niet meer uitvoerbaar door boeren en ambtenaren.

 • John*

  ik vind het ook jammer dat er meteen met boetes gestrooid wordt, zit je er boven bij telmoment 1 dan zal je voor telmoment 2 wat extra s moeten doen om zo aan het eind toch nog netjes uit te komen.

 • a.t.herwijnen

  Hoe krom kan het zijn. Als je een datum stelt dan geldt hij voor iedereen. Of staan de ambtenaren boven de wet. Hoe lang wordt dit zwalkend beleid nog geaccepteerd?

 • brutus71

  Dit hele fosfaatdossier is een grote soap, eigenlijk een puinhoop, iedereen, ook de knelgevallen hadden voor 1 april duidelijkheid moeten hebben.
  Hoe kun je een melkveehouder straks achteraf beboeten die er nu vanuit gaat dat die een knel geval is, ook dit gaat Van Dam nog terug draaien.
  Tja en wat moet de rest van de veehouders dan wel niet denken, die hebben over het algemeen, vaak met grote tegenzin, mee gedaan met de reductie regeling.

 • s c de boer

  Ik hoop niet dat ze de bonus gaan uitstellen.

 • willepy

  Ze wachten vast op de uitspraak op 4 mei. Dan schiet de rechter de regeling af. Dan kan RVO in alle rust de knelgevallen beoordelen. En blijft die knagende onzekerheid nog langer voortduren.

 • awhurenkamp1

  Waarom

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.