Home

Nieuws 7 reacties

Nederland krijgt geen steun voor jongeboerenregeling

Nederland heeft geen meerderheid gevonden in de Europese vergadering van landbouwministers voor het voorstel om jonge boeren voor de volledige periode van 5 jaar te ondersteunen. Staatssecretaris Van Dam heeft zijn Europese collega’s (nog) niet kunnen overtuigen.

Momenteel is het zo dat de jonge boeren geen steun krijgen voor de periode van vestiging tot de aanvraag van de subsidie.

Staatssecretaris Van Dam (EZ) heeft geprobeerd zijn 27 collega’s in de raad van landbouwministers te overtuigen om jonge boeren voor de volledige periode van 5 jaar te steunen, maar dat is tot nu toe niet gelukt, zo bleek vandaag (maandag 3 april) tijdens de landbouwraad in Brussel. Van Dam was daar overigens niet persoonlijk aanwezig. Hij liet zich ambtelijk vertegenwoordigen.

Van Dam heeft geprobeerd zijn 27 collega’s in de raad van landbouwministers te overtuigen, maar dat is tot nu toe niet gelukt [...]. Van Dam was overigens niet persoonlijk aanwezig in Brussel; hij liet zich ambtelijk vertegenwoordigen.

Omnibusverordening en inkomensverliezen van 20% of 30%

Het is echter nog geen gelopen koers. De zogenoemde Omnibusverordening, waarin de jongeboerenregeling zou moeten worden ondergebracht, is nu onderdeel van besprekingen tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten.

In de Omnibusverordening zit ook het voorstel in het inkomensstabliteitsmechanisme om de drempel voor het inkomensverlies te verlagen tot ten minste 20%. Nederland is daar niet blij mee; dat is in de huidige regeling 30%. Dat betekent dat boeren voor ondersteuning in aanmerking kunnen komen voor steun bij een inkomensverlies van 20% ten opzichte van 3 voorgaande jaren. Dat het percentage niet eenvoudig is verlaagd van 30 naar 20, maar dat in de compromisvoorstellen nu gesproken wordt over ‘ten minste 20%’, vindt Nederland een verbetering, maar het blijft in strijd met de meer marktgerichte oriëntatie van het landbouwbeleid, aldus de Nederlandse vertegenwoordiger gisteren bij de landbouwraad.

Duitsland en Nederland tegenover Frankrijk

Nederland staat niet alleen in de bedenkingen bij de verlaging van dat percentage. Ook Duitsland heeft daar bedenkingen bij. Frankrijk vindt juist dat de drempel wel verlaagd moet worden.

Laatste reacties

 • vd m.

  Van Dam is in Zuid-Afrika

 • ...............

  Hoe kun je 27 collega's overtuigen als je er zelf al niet achterstaat. En je dan ook nog door een ambtenaar laten vertegenwoordigen en zelf weer een snoepreisje gaan maken. Dan maak je weer indruk.

 • wienbemelmans

  Hij heeft al veel kapot gemaakt deze onkundige man,hopelijk krijgen we er nu een die wel verstand van de landbouw heeft maar heb er een hard hoofd in.

 • new kids

  Hij komt uit Oss, daar komen nou niet echt onze matti's vandaan.

 • ...............

  Hij houdt wel woord dat ie er niet voor de boeren zit.

 • koestal

  Het is een waardeloze regeling voor jonge boeren ,de Europarlementariers houden zich meer bezig met lekker eten en drinken en alles maar declareren ,hebben net nog voor zichzelf een goede pensioenregeling geregeld die ook nog weer 500 miljoen euro heeft gekost. Riante positie voor zich zelf

 • koestal

  Ook een slechte staatssecretaris voor jonge boeren,gewoon waardeloos !

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.