Home

Nieuws 8 reacties

Hogan: glyfosaat voor langere periode toelaten

Glyfosaat zal voor een langere periode worden toegelaten, om de land- en tuinbouw zekerheid te geven. Die verwachting heeft Europees landbouwcommissaris Phil Hogan uitgesproken op een bijeenkomst van het Europees Economisch en Sociaal Comité.

De Europese Commissie heeft nog geen formeel voorstel gedaan voor de toelating van de onkruidbestrijder, en er is ook nog geen beslissing van de Europese Commissie, meldt een woordvoerder van Phil Hogan, die benadrukt dat de landbouwcommissaris alleen zijn verwachting heeft uitgesproken.

Voorlopige toelating

Hogan zegt dat hij het van belang acht, dat de sector ‘juridische zekerheid’ krijgt. In het Europees parlement is een oproep gedaan aan voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie om geen gehoor te geven aan het advies van het Europees Chemicaliën Agentschap (Echa), dat oordeelt dat glyfosaat niet kankerverwekkend is.

Hernieuwde toelating van glyfosaat staat al sinds 2015 op de agenda van de Europese Commissie. Vorig jaar is besloten de stof een voorlopige toelating te geven in afwachting van een nieuwe beoordeling door het Echa dit jaar. De discussie over glyfosaat werd aangezwengeld nadat het internationaal agentschap voor kankeronderzoek (IARC) glyfosaat op de lijst van waarschijnlijk kankerverwekkende stoffen zette.

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Formeel voorstel

Het formele voorstel voor de toelating van glyfosaat moet door vertegenwoordigers van de 28 lidstaten in het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) worden beoordeeld. Als Scopaff er niet uitkomt, kan de Europese Commissie uiteindelijk zelf het besluit nemen.

Ondertussen loopt een Europees burgerinitiatief om glyfosaat te verbieden. Om het initiatief op de politieke agenda te krijgen zijn ten minste een miljoen handtekeningen nodig, uit zeven verschillende lidstaten.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Glyfosaat is er niet voor de boeren maar voor de consumenten. Glyfosaat zorgt voor goedkoop voedsel en dat willen de consumenten en de politiek wel. Dus niet zeggen dat glyfosaat er blijft voor de boeren maar gewoon eerlijk zijn en zeggen dat het blijft voor goedkoop voedsel voor de consument.

 • Bennie Stevelink

  Het gaat niet meer om veiligheid. Dat de veiligheid niet in het geding is bij toelating van glyfosaat is allang duidelijk. Het gaat om een politieke machtsstrijd van belangengroeperingen. Milieuorganisaties hebben dit vaker bij de hakken gehad.

 • arink

  Ekoarink.
  Glyfosaat is er niet voor de boeren, maar ook niet voor de consumenten. Glyfosaat is er voor Monsanto, die en alleen die heeft baat bij een nieuwe toelating. Monsanto schatrijk en de boeren mogen het imago van desolate akkers verantwoorden. Rot op met die troep, en laat Monsanto een andere marionet zoeken.

 • arink

  Ekoarink.
  Glyfosaat is er niet voor de boeren, maar ook niet voor de consumenten. Glyfosaat is er voor Monsanto, die en alleen die heeft baat bij een nieuwe toelating. Monsanto schatrijk en de boeren mogen het imago van desolate akkers verantwoorden. Rot op met die troep, en laat Monsanto een andere marionet zoeken.

 • kleine boer

  Kijk nu ff naar al die opritjes en tuinpaadjes bij de particulier .... beetje onkruid kijkt echt niet geel van de schoffel....

 • Bertus Buizer

  Glyfosaat wordt altijd in combinatie met een hulpstof toegepast (voornamelijk in Roundup) en is sowieso al wetenschappelijk niet-veilig-voor-de-gezondheid verklaard. Maar glyfosaat is om meer redenen onwenselijk. Het schaadt de bodem, de biodiversiteit en de mensenrechten. Dit laatste is de officiële analyse van het Monsanto-Tribunaal. Zie: <> #people4soil

 • farmerbn

  Toch denk ik dat de politiek glyfosaat niet durft te verbieden. Bang voor minder eten en duurder voedsel en daardoor onrusten en opstanden.

 • WGeverink

  Glyfosaat is een prachtig middel waar we zuinig op moeten zijn. Bij ons staan binnenkort de pallets met de vijf liter jerrycans met pomp slang en sproeier met readymix roundup weer in de winkel hoor. En het zijn geen boeren die dat kopen... Glyfosaat is een prima middel om van de wilde haver af te komen. Velden met veel wilde haver inzaaien met RR koolzaad en telkens als er weer een nieuwe lichting wilde haver opgekomen is doodspuiten met roundup.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.