Landbouwminister Piet Adema is optimistisch over Europese toestemming om renure te gebruiken, dat zei hij na afloop van een bijeenkomst in Brussel. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Europese Commissie verdeeld over renure

Landbouwminister Piet Adema is optimistisch over Europese toestemming om renure te gebruiken. Dat zei hij na afloop van een bijeenkomst in Brussel. De meeste landbouwministers hadden tijdens de vergadering geen bezwaar tegen het gebruik van verwerkte dierlijke mest als kunstmestvervanger.

Op dit moment is het gebruik verboden. Volgens de Europese regels mogen in dergelijke producten geen restanten van dierlijke mest zitten. Aangezien de wet wijzigen veel tijd kost, wil Adema eerst een aantal proeven afnemen. Zo wil hij aantonen dat het eindproduct geen schadelijke bijwerkingen voor met name de natuur heeft.

Daar kreeg de minister veel handen voor op elkaar. Alleen de Oostenrijkse minister van Landbouw was vierkant tegen. Oostenrijk vreest dat renure vooral voor intensieve bedrijven gunstig is en daar hebben ze geen behoefte aan. Bij de andere lidstaten, inclusief Duitsland, Frankrijk, Italië en Denemarken, viel in meer of mindere mate enthousiasme te horen.

Adema hoopt op groen licht

Een aantal landen pleitte tijdens de vergadering om de evaluatie van de nitraatrichtlijn af te wachten. Stella Kyriakides, eurocommissaris voor Volksgezondheid, was echter niet enthousiast. Daarom werd tijdens de vergadering niet meteen zaken gedaan.

Toch is Adema optimistisch gestemd. Hij denkt dat de milieucommissaris Sinkevičius positiever tegenover het plan staat dan de landbouwcommissaris. “Ik ga met hem in gesprek en hoop dan groen licht te krijgen”, aldus Adema. Dat betekent dat de minister de komende tijd opnieuw naar Brussel moet reizen om de verdeelde Europese Commissie te overtuigen. “Met dit signaal in de broekzak zijn we weer een stap verder.”


Landbouwminister Piet Adema is optimistisch over Europese toestemming om renure te gebruiken.

Meer videoreportages over de landbouw vind je op het YouTube-kanaal van Boerderij.

 

Reacties

  1. Natuurlijk is Sincevisius voor als de derogatie er maar aan gaat, Janusz is overal op tegen behalve Poolse belangen. Adema moet pleiten voor aantoonbaar resultaat bij een ggb gras derogatie. .

Beheer
WP Admin