Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Europa omzeilt eigen regels voor gewasbescherming

De Europese Unie omzeilt haar eigen wetgeving om gewasbeschermingsmiddelen goed te keuren. Dat blijkt uit een geheim advies aan het Europees Parlement waarover de Brusselse website Politico publiceert.

Volgens Politico heeft voorzitter Pascal Canfin van de milieucommissie van het Europees Parlement het advies met Europees Commissaris Stella Kyriakides besproken. Volgens het advies kunnen in de Europese Unie alleen middelen worden toegelaten, waarvan zeker is dat ze op lange termijn niet giftig of kankerverwekkend zijn. Uit het juridische advies zou blijken dat de Europese toezichthouders dat bewijs niet altijd vragen van de producenten.

De openbaarmaking van het advies, dat dateert uit 2022, komt op het moment dat Pesticide Action Network bezig is een rechtszaak voor te bereiden tegen de toelating van glyfosaat. De onkruidbestrijder glyfosaat kreeg in december een nieuwe toelating van de Europese Commissie.

Europese wetgeving onduidelijk

In het advies van de interne juridische dienst van het Europees Parlement staat dat de Europese wetgeving voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen onduidelijk is. Het is zelfs zo ingewikkeld dat de nationale toelatingsinstanties “stelselmatig nalaten van fabrikanten te eisen dat zij gegevens verstrekken, waaruit blijkt dat hun producten veilig kunnen worden gebruikt en op de lange termijn geen schade zullen veroorzaken”, schrijft Politico.

 Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Hoe kan ik weten of een middel op lange termijn negatieve gevolgen voor de gezondheid heeft, als het niet wordt toegelaten? Middelen die bij verkeer gebruik dodelijk zijn maar geen lange termijn gevolgen hebben zijn al lang verboden.

  2. Hoe kan ik weten of een middel op lange termijn negatieve gevolgen voor de gezondheid heeft, als het niet wordt toegelaten? Middelen die bij verkeer gebruik dodelijk zijn maar geen lange termijn gevolgen hebben zijn al lang verboden wegens direct gevaar voor de gebruiker.

Beheer
WP Admin