Bestrijding van aardappelopslag in suikerbieten met een mengsel van water en RoundUp in een onkruidstrijker. - Foto: Koos van der Spek AlgemeenNieuws

Rechtszaak tegen toelating glyfosaat

Milieuorganisatie Pesticide Action Network (PAN) vecht de toelating van onkruidbestrijder glyfosaat aan via het Europese Hof van Justitie. PAN kondigde dat dinsdag aan. Verschillende Europese milieuorganisaties ondersteunen de procedure, waaronder PAN Nederland.

 

De Europese Commissie kondigde vorige week aan glyfosaat voor een periode van 10 jaar te willen toelaten, nadat de lidstaten er niet uitkwamen. De huidige toelating van glyfosaat loopt op 15 december dit jaar af.

Uitleg van de regels

De Europese Commissie legt de eigen regels verkeerd uit, meent toxicoloog Peter Clausing van PAN Duitsland. De Europese toelatingsautoriteiten zeggen dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. Clausing meent dat die conclusie alleen kan worden getrokken als je wetenschappelijk bewijs bewust laat verdwijnen.

Margriet Mantingh van PAN Nederland zegt dat de Europese Commissie verzuimd heeft de gezondheidseffecten van glyfosaat goed te onderzoeken. Zij noemt de rechtszaak van cruciaal belang.

“Talrijke epidemiologische onderzoeken wijzen op een mogelijk verband tussen glyfosaat en verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker, doodgeboorte, misvormingen, stoornissen in het autismespectrum en de ziekte van Parkinson.”

Onderzoek naar glyfosaat-trimesium

Volgens PAN Europe heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit verschillende onderzoeken onterecht niet betrokken bij de toelatingsprocedure. Daarbij noemen ze onder andere het onderzoek naar glyfosaat-trimesium. Bij de toelating in de VS is dat onderzoek wel bij de aanvraag betrokken, in Europa niet.

Volgens Helmut Burtscher van de Oostenrijkse actiegroep Global 2000 is het heel verontrustend dat nooit serieus is gekeken naar dat onderzoek: “We weten niet of de gezondheidseffecten die daar zijn gezien werden veroorzaakt door glyfosaat zelf of door glyfosaat-trimesium. Dat is niet onderzocht.”

De juridische procedure bij het Europese Hof van Justitie vereist een lange adem. De gehele procedure kan, als die snel verloopt, in twee jaar worden afgerond. Maar bij ingewikkelde zaken kan dat langer duren. PAN Europe verwacht in 2026 een einduitspraak.

Intussen kunnen lidstaten, producenten van gewasbeschermingsmiddelen, landbouworganisaties, burgers of belangengroepen zich bij de rechtszaak aansluiten als voor- of tegenstander van toelating van glyfosaat.

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Ik zou zeggen doe dan ook eens een fatsoenlijk onderzoek in plaats van een op emotie gebaseerde heksenjacht. De spuiten die mensen kregen opgedrongen een paar jaar geleden veroorzaken ook alle hierboven genoemde ellende. Met alle andere (hierboven niet genoemde) ellende neemt die lijst intussen 8.5 A4 pagina’s in beslag. Een oversterfte zoals in vrijwel de hele westerse wereld de afgelopen jaren is wat men volgens verzekeringsmaatschappijen kan verwachten tijdens een grote ramp! Vele organisaties dringen aan om met onmiddelijke ingang te stoppen met die spuiten. De overheid en de staats media stoppen alles lekker in de doofpot en er gebeurd helemaal niks.

Beheer
WP Admin