Actiegroep PAN stelt voor om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te verbieden in alle aangeduide kwetsbare zones. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Actiegroep PAN vindt glyfosaat overal en vraagt om maatregelen

Onkruidbestrijder glyfosaat is bijna overal te vinden: in het milieu, in het water, in voeding en in de mens. De brede verspreiding van het gewasbeschermingsmiddel onderstreept volgens de milieuactiegroep Pesticide Action Network (PAN) de noodzaak om nu maatregelen te treffen.

PAN presenteerde dinsdag een onderzoek naar de aanwezigheid van glyfosaat en het afbraakproduct AMPA in het oppervlaktewater in twaalf Europese lidstaten. In Oostenrijk, Spanje, Polen en Portugal werden gehalten in het water aangetroffen die hoger waren dan de huidige drinkwaternorm (1 microgram per liter).

De Duitse Europarlementariër Martin Häusling (Groenen) zei dinsdag in een toelichting dat de Europese Commissie er geen rekening mee houdt dat boeren zich niet voldoende aan de gebruiksregels houden. Häusling: “Boeren houden zich niet aan de regels. We zijn onze grond aan het vergiftigen en we lopen als mens zelf ook risico.”

PAN wil strengere normen glyfosaat

Volgens PAN lijdt het milieu en het bodemleven schade. Maar ook het waterleven en ook het bacterieleven in de menselijke darm. Daarmee komt ook de humane gezondheid in gevaar.

In een aantal aanbevelingen bij de studie zegt PAN dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen moet worden verboden in alle zogenoemde gevoelige gebieden en een buffer van 50 meter daaromheen. Verder moeten de normen voor glyfosaat en AMPA in oppervlaktewater worden aangescherpt. Dat is niet alleen van belang voor het waterleven, maar ook voor biodiversiteit en de volksgezondheid, aldus PAN.

De Europese Commissie en de Europese lidstaten nemen naar verwachting in oktober een besluit over de hernieuwde toelating van onkruidbestrijder glyfosaat. De Europese Commissie heeft het voornemen het middel toe te laten.

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin