Home

Nieuws

Boeren op bezoek in Witte Huis

President Trump had dinsdag 25 april een ontmoeting met Amerikaanse boeren in het Witte Huis.

Sonny Perdue, de nieuwe Amerikaanse landbouwminister, moet op zoek naar onnodige regelgeving die boeren tergt. President Donald Trump wil dat de bewindsman die regeldruk beëindigt. Die opdracht gaf Trump dinsdag tijdens een ontmoeting met Amerikaanse boeren in het Witte Huis. “Vandaag de dag voeden Amerikaanse boeren niet alleen onze eigen bevolking, maar miljoenen mensen wereldwijd. En wij zullen die buitenlandse markten verder voor jullie openen”, aldus Trump. Op de bijeenkomst waren naast de pas benoemde Perdue en vice-president Mike Pence 14 boeren en tuinders aanwezig uit alle hoeken van de Verenigde Staten.

President Donald Trump wil dat landbouwminister Sonny Perdue (links) de regeldruk voor boeren beëindigt. - Foto: ANP
President Donald Trump wil dat landbouwminister Sonny Perdue (links) de regeldruk voor boeren beëindigt. - Foto: ANP

Plannen voor verbeteringen platteland

Trump herinnerde zijn agrarische gasten er fijntjes aan dat hij al het nodige voor de agrarische sector heeft gedaan. Zo zette hij een streep door Waterrichtlijn Wotus van zijn voorganger Obama. Die zadelde boeren op met onwerkbare vergunningseisen. Nu mag Perdue zich echter buigen over problemen rond handel, arbeidskrachten en infrastructuur op het platteland.

Een nieuwe executive order, waarvan Trump er al zo’n 30 tekende sinds zijn aantreden, riep bovendien de taskforce landbouw en rurale welvaart in het leven. Onder voorzitterschap van Perdue gaan andere ministeries en agentschappen in Washington meedenken over hoe op het platteland het aanbod van banen, innovatie en de levenskwaliteit kan worden verbeterd.

Oplaaiende melkruzie met Canada

Trump laat bovendien zijn tanden zien in de oplaaiende melkruzie met Canada. Sinds enkele maanden klagen zuivelverwerkers in noordelijke staten als Wisconsin en New York dat ze nog amper ultragefiltreerde melk (rijk aan eiwit) aan hun noorderburen kunnen verkopen. Deze strop bedreigt melkveebedrijven en beloopt ten minste 150 miljoen dollar. “Dit speelt nu al een tijdje en wij pikken dit niet langer”, spreekt de president vechtlustig.

De eerste represaille in de handelsruzie is een feit. Trump kondigde een straftarief aan op de import van hout. “We gaan een zeer hoge heffing invoeren. Ik zal zorgen voor onze melkveehouders in Wisconsin, de staat New York en andere plaatsen.”
Bang voor een handelsoorlog met Canada is Trump niet. “De Canadezen hebben een groot handelsoverschot met de Verenigde Staten. Ik maak me geen zorgen”, aldus de president.

Farm Bureau tevreden over Trump

De American Farm Bureau noemt de presidentiële ontmoeting met de landbouwsector ‘historisch’. Het is volgens de lobbyorganisatie zeker 40 jaar geleden dat zo veel boeren mochten aanschuiven in het Witte Huis. “President Trump heeft niet alleen oren voor onze zorgen, hij belooft ook actie”, meldt Farm Bureau-voorzitter Zippy Duvall tevreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.