Home

Nieuws 12 reacties

Wetenschap bevestigt: ganzenbeleid is mislukt

Ganzen trekken zich niets aan van het Nederlandse ganzenbeleid. Het idee om ganzen te verlokken naar aangewezen gebieden, is mislukt.

De kosten van het ganzenbeleid zijn intussen verdubbeld en een oplossing van het ganzenprobleem is nog niet in zicht.

Dat concluderen wetenschappers van Sovon Vogelonderzoek Nederland, NIOO-KNAW in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Ambio.

Schade toegenomen

Toen 80.000 hectare ganzenfourageergebieden werden aangewezen was de veronderstelling dat de schade aan ander agrarisch gebied zou verminderen. Dat gebeurde niet. De schade bleef toenemen en ganzen hielden zich niet aan het beleid: ze verhuisden niet naar de aangewezen gebieden.

De ganzen gedroegen zich in hun fourageer- en verblijfsgedrag niet anders dan in de periode voordat het land was opgedeeld in ganzenvriendelijk en ganzenonvriendelijk gebied.

Beleid gedecentraliseerd

Het ganzenbeleid is inmiddels gedecentraliseerd naar de provincies. Dat heeft geleid tot verschillende aanpakken, waarbij sommige provincies nog steeds de nadruk leggen op het verdrijven van ganzen naar aangewezen gebieden, terwijl andere provincies proberen de populaties te verkleinen.
“In elk geval: het is duidelijk dat het conflict tussen de ganzen en de landbouw nog niet is opgelost in Nederland”, concluderen de onderzoekers.

Laatste reacties

 • alco1

  De betrokken boeren zeggen dit ook al zo lang.

 • deB.


  Oud nieuws!!!

  Zo lang ze de boeren niet geloven, en alles van achter de pc proberen te regelen, loopt het vroeg of laat verkeerd af!!


 • cross

  Dit wordt met opzet gedaan net als alle ellende in OVP. Den Haag is onze grootste kostenpost.

 • stal cillaarshoek

  ganzenfourageergebieden beheert door Staatsbosbeheer moeten eens luisteren naar de boeren. Grond niet verschralen maar juist in een betere konditie brengen met mooi groen gras De druk op andere gronden neemt steeds meer toe.

 • vries-douwe

  het lijkt me vrij simpel: de consumptie van ganzenbouten in de sterreclame. m.a.w. , afschieten, tot normale aantallen terug brengen. Het kan zo niet langer

 • polsbroek

  Ze zijn nog dommer dan GIJS GANS Vraag aan Willie Wortel die heeft vast wel een oplossing De boeren geloven ze toch niet

 • WGeverink

  Niet alleen boeren @alco. Wij als toeristen keken onze ogen uit. Wij moesten ons op Schier met onze huurfietsen door een dikke laag ganzeschijt een weg banen.

 • pieter

  Net als woensdag in het stemhokje stemmen op mensen waar je de resultaten mag belonen van de afgelopen vier jaar. Wat nu jaren als de winst van de natuur in de politiek arena beklonken werd in de propaganda blijkt dat de nuchtere natuurwetten even anders werken. Dit is dus duidelijk een voorbeeld van een verdien model waarbij de het LTO bureau als strijkstok fungeert.

 • DJ-D

  Ganzestront en stront van andere watervogels is ook heel erg van invloed op de waterkwaliteit en dus om de doelen te halen van de nitraatrichtlijn. Er wordt weer bewust niets aan gedaan omdat het beleid is minder landbouwdieren.

 • veldpostboer

  Wat gaat hier in Nederland nou dan nog wel goed ???????????????????????????

 • ed12345

  Vries douwe Met afschieten alleen krijg zulke grote aantallen ook niet meet terug Geverink zal dat met me eens zijn In Canada wordt er volop op gejaagd en nog lopen de aantallen langzaam op
  Als toeristen massaal wegblijven dan moet je eens kijken hoe vlug het opgelost is desnoods met anticonceptie voer te geven

 • koestal

  De overheid denkt dat de ganzen zich met regels die op papier staan zich laten sturen,hoe dom zijn die mensen die op de kantoren van de overheid zitten ?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.