Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Wetenschap bevestigt: ganzenbeleid is mislukt

Ganzen trekken zich niets aan van het Nederlandse ganzenbeleid. Het idee om ganzen te verlokken naar aangewezen gebieden, is mislukt.

De kosten van het ganzenbeleid zijn intussen verdubbeld en een oplossing van het ganzenprobleem is nog niet in zicht.

Dat concluderen wetenschappers van Sovon Vogelonderzoek Nederland, NIOO-KNAW in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Ambio.

Schade toegenomen

Toen 80.000 hectare ganzenfourageergebieden werden aangewezen was de veronderstelling dat de schade aan ander agrarisch gebied zou verminderen. Dat gebeurde niet. De schade bleef toenemen en ganzen hielden zich niet aan het beleid: ze verhuisden niet naar de aangewezen gebieden.

De ganzen gedroegen zich in hun fourageer- en verblijfsgedrag niet anders dan in de periode voordat het land was opgedeeld in ganzenvriendelijk en ganzenonvriendelijk gebied.

Beleid gedecentraliseerd

Het ganzenbeleid is inmiddels gedecentraliseerd naar de provincies. Dat heeft geleid tot verschillende aanpakken, waarbij sommige provincies nog steeds de nadruk leggen op het verdrijven van ganzen naar aangewezen gebieden, terwijl andere provincies proberen de populaties te verkleinen.
“In elk geval: het is duidelijk dat het conflict tussen de ganzen en de landbouw nog niet is opgelost in Nederland”, concluderen de onderzoekers.

Beheer
WP Admin