Home

Nieuws

Vrees voor meer faillissementen agrosector door Brexit

De Brexit maakt honderden Nederlandse bedrijven kwetsbaar, met name ook bedrijven in de agrosector. Daarvoor waarschuwt kredietverzekeraar Euler Hermes in een rapport.

De firma stelt dat door de Britse uittreding uit de Europese Unie volgend jaar het aantal faillissementen zal toenemen.

Onderschatting van de problematiek ligt volgens de kredietverzekeraar op de loer. Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland: “De eerste effecten van de Brexit worden nu al gevoeld. Wij hebben de Brexit-gevoeligheid van het Nederlandse bedrijfsleven onderzocht. Honderden ondernemingen in de sectoren agri & food, industrie en groothandel en transport & logistiek zijn kwetsbaar voor de gevolgen.”

Vooral agrifoodsector ‘gevoelig voor Brexit’

Vooral in de agri & food-sector is de Brexit-gevoeligheid groot. “Ondernemers met een omzet in het Verenigd Koninkrijk van 10% of meer hebben nu al flink last van de verandering in de wisselkoers. Sommigen maken gebruik van financiële hedging-technieken om de negatieve effecten op te vangen. De effectiviteit van een dergelijke aanpak wordt steeds beperkter of veel duurder”, aldus Toemen.

Bloemensector

Begin 2017 meldde de bloemensector dalende verkopen in het Verenigd Koninkrijk (VK). Dan hebben we het over aanzienlijke bedragen. De export van de Nederlandse sierteelt bedraagt ruim € 5,5 miljard per jaar en daarvan is het VK goed voor zo’n € 900 miljoen euro. “Verschillende marktpartijen maakten eerder dit jaar al melding van omzetdalingen tot 15%.”

Vraaguitval en uitblijvende investeringen

De belangrijkste oorzaken dat de Nederlandse ondernemingen onder druk komen te staan, zijn volgens Euler Hermes onder meer vraaguitval en investeringen die uitblijven. Ook omzetverlies door een nadelige wisselkoers speelt een rol.

“Nederland moet zich voorbereiden op aanzienlijke schade. De kans is groot dat de nadelige gevolgen groter uitpakken dan nu voorzien”, aldus Euler Hermes. De organisatie denkt dat de effecten van Brexit eind 2017 al volop zichtbaar zijn voor Nederlandse ondernemingen.

Vrees voor banenverlies door Brexit

Eerder lieten Nederlandse ondernemers al weten te vrezen dat de Brexit banen gaat kosten. De handel met de Britten is volgens VNO-NCW en MKB-Nederland goed voor miljarden euro’s en zeker 200.000 banen. Daarmee is voor Nederland het belang van een goede relatie met Groot-Brittannië groter dan voor veel andere Europese landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.