Home

Nieuws 2 reacties

VS en Japan praten over handelsdeal

De VS en Japan verkennen de mogelijkheid om een bilateraal handelsverdrag te sluiten.

De VS hoopt vooral meer markttoegang voor landbouwproducten voor elkaar te boksen, terwijl Japan meer toegang wil voor industriële producten als auto’s. De Amerikaanse agribusiness vreest zonder handelsverdrag een achterstand op te lopen.

De EU onderhandelt immers ook met Japan. Deze gesprekken zijn al in een vergevorderd stadium en lijken veelbelovend voor de Europese exporteurs van zuivel, vlees en groente en fruit. Japan telt 127 miljoen inwoners, met een koopkracht vergelijkbaar met die in de EU. De VS en Japan waren eerder deelnemer van het Trans Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan. Maar de VS stapte hier onlangs uit.

Handelsovereenkomst belangrijk voor Japanse premier

De Japanse premier Shinzo Abe bezoekt op 10 februari de onlangs aangetreden Amerikaanse president Donald Trump. Het duo sprak na de Amerikaanse presidentsverkiezingen al met Trump in diens Trump Tower, in New York. Voor Abe is een handelsovereenkomst belangrijk. Hij zette in Japan veel politiek kapitaal in op TPP, wat nu op een fiasco uitloopt.

Importquota vlees en zuivel

Binnen TPP was Japan bereid om het importquotum op rundvlees uit deelnemende landen over een periode van vijftien jaar te verlagen van 38,5 naar 9%. Nu al is de VS met Australië de belangrijkste leverancier. Ook zou Japan de importtarieven op varkensvlees voor het grootste deel schrappen. Een importtarief op worsten van 10% zou binnen zes jaar worden afgeschaft.

Japan bood ook grotere importquota voor boter en mageremelkpoeder aan. Een importtarief van 778% op rijst zou blijven, maar Japan zou bereid zijn importquota voor rijst uit de VS en Australië met 78.000 ton te verhogen tot 850.000 ton. De vraag is of Japan dezelfde afspraken ook één op één wil maken met de VS. Een complicerende factor is dat Trump Japan er recent van beschuldigde de yen bewust te devalueren om meer te kunnen exporteren.

Laatste reacties

  • In de TPP zijn de genoemde produkten maar een onderdeel van het geheel. In dit artikel wordt niks genoemd van de eisen die Japan gesteld heeft in ruil voor de betere toegang voor agrarische produkten.

  • WGeverink

    Japan wil meer toegang voor industriele producten zoals auto's zegt het in de tweede regel.

Of registreer je om te kunnen reageren.