Home

Nieuws 5 reacties

Motie POR-regeling aangenomen

Een Kamermeerderheid wil dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de beëindiging van de POR-regeling niet meeneemt in het maatregelenpakket voor de fosfaatvermindering in 2017.

De Tweede Kamer nam een motie van CDA en VVD aan waarin wordt gesteld dat de beëindiging van de POR-regeling niet bijdraagt aan de vermindering van de fosfaatvermindering in 2017. En dat de staatssecretaris hierover moet besluiten in het kader van de evaluatie Meststoffenwet in overleg met de betrokken sectoren.

De motie, die werd ingediend door Kamerleden Helma Lodders van de VVD en Jaco Geurts van de CDA kreeg dinsdagmiddag een nipte meerderheid (76 zetels) van VVD, CDA, ChristenUnie, PVV en een aantal kleine fracties.

Sector opgelucht

LTO Varkenshouderij-bestuurder Eric Douma en NVV-voorzitter Ingrid Jansen zijn erg blij met het aannemen van de POR-motie in de Tweede Kamer. De motie houdt in dat de beëindiging van de POR – regeling niet meegenomen mag worden in het maatregelenpakket fosfaatreductie 2017 voor de melkveehouderijsector.

“De POR-regeling hoort simpelweg niet thuis in het pakket van maatregelen voor fosfaatreductie. Er lopen dan zaken door elkaar heen. Discussie over de POR-regeling moet gekoppeld zijn aan discussie over dierrechten. Er staat een evaluatiemoment gepland later dit jaar en daar wil ik graag aan vasthouden”, aldus Douma.

Ook de pluimveesector is net als de varkenssector erg blij met het aannemen van de motie en vooral met de ontkoppeling van het maatregelenpakket.

Mede-auteur: Judith Waninge

Laatste reacties

 • info519

  Mooie opmaat naar afschaffing dierrechten zoals beloofd.....wel alle mest verwerken en fijn stofbeperkingen....

 • groot boerdam

  Dierrechten erop laten maar de por zomaar laten schrappen voor de melkveehouderij slaat nergens op!
  Gelukkig zien ze dit in Den Haag nu ook.

 • grolschzetor

  Dierrechten moeten blijven...anders krijg je een tweede 'melkveehouderij'

 • Als je dierenhouder bent is het nu wel heel duidelijk op welke partijen je vooral NIET moet stemmen

 • zon

  De dierrechten moeten er op blijven,de voorstanders van afschaffing moeten inzien dat er zeer negatieve marktomstandigheden gaan komen,de bio- en freiland gaat eraan.
  Veel melkveehouders kunnen de verlokking niet weerstaan en gaan hun grond gebruiken voor uitloop.
  De vergunningverlening is bij velen ook niet een groot probleem zeker niet bij degenen met een kleine intensieve neventak.
  Waar nu aan gewerkt moet worden is de aanpak van het houden van kippen zonder rechten(koop of lease)dit is een bedreiging voor de gehele sector.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.