Home

Nieuws 1 reactie

Meerderheid Kamer wil af van Wet Werk en Zekerheid

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de huidige wet Werk en Zekerheid. Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra erkent dat de wet niet werkt zoals deze bedoeld is.

Dat blijkt tijdens het Nationale Economiedebat op 15 februari georganiseerd door VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland in Den Haag. “Het idee van de wet was goed, maar bij de uitvoering blijkt dat de wet niet doet wat hij beoogt was te doen. Het idee was dat er bij vaste banen wat meer flexibiliteit zou komen en dat er bij flexibele banen wat meer vastigheid zou komen. Dat heeft de wet niet gedaan, dus moeten we terug naar de tekentafel”, zegt Zijlstra.

Pijnpunten in de wet

Over hoe een nieuwe wet er moet gaan uitzien, zijn de politici verdeeld. Een van de pijnpunten is het doorbetalen van werknemers bij ziekte. CDA‘er Mona Keijzer vindt dat dit maximaal acht weken moet gebeuren, daarna moet doorbetalen collectief worden opgelost.

CDA, ChristenUnie, CDA en VVD pleiten voor arbeidscontracten van vijf jaar. Kees Verhoeven (D66) pleit voor modernisering van het ontslagrecht, waardoor de drempel om mensen aan te nemen voor werkgevers minder groot wordt. Nijboer (PvdA) ziet hier niets in. “Dan kun je mensen zomaar zonder reden ontslaan. Dat biedt niet de zekerheid die we werkgevers juist willen bieden”, vindt hij.

Hans de Boer, voorman van VNO-NCW, is ook zeer kritisch. “De wet is een volslagen mislukking. Daar moet je van leren. Het volgende kabinet moet een nieuwe wet maken die het voor werkgevers aantrekkelijker maakt om mensen aan te nemen.

Belasting op arbeid verlagen

Vrijwel alle partijen zijn het eens dat de belasting op arbeid moet dalen. “Dat is nodig, want we hebben deze belasting de afgelopen periode ook moeten verhogen om uit de crisis te komen. Nu de economie weer op orde is, is het tijd om de belasting op arbeid weer te verlagen”, vindt VVD‘er Zijlstra.

Eén reactie

  • John*

    voor werkgevers gaat het om de balans tussen concurrentie en vertrouwen. Als bedrijven goede economische perspectieven hebben is het geen probleem om mensen in vaste dienst te nemen en houden. Aan de andere kant heb je het concurrentie verhaal > bedrijven mogen niets te veel verdienen om een buffer op te bouwen. Ze worden gedwongen de markt heel scherp te volgen. Voor een klein beetje voordeel in de winkel zetten de burgers de mogelijkheden voor een vast contract voor een grote groep medeburgers overboord. In de praktijk is het acm vs wet en zekerheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.