Home

Nieuws 11 reacties

Calon: laat Britten niet te gemakkelijk gaan

Landbouw heeft baat bij zo groot mogelijk vrijhandelsakkoord met Britten, maar niet bij te zachte Brexit.

Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 10% van de afzet van de Nederlandse landbouw en een Brexit dus in zekere zin 10 keer zo erg als de Rusland-boycot. Ondanks het enorme belang moeten Nederland en de EU de Britten niet ten koste van alles toegang tot de vrije markt gunnen. Dat vindt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.

“Als we dat doen, moet je niet raar opkijken als over vijf jaar de Italianen of Fransen op de stoep staan", zei Calon tijdens een rondetafelgesprek van de commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer. "Dan zijn we als landbouw nog verder van huis.” Volgens Calon moet de regering verder durven kijken dan de Brexit en het kortetermijnbelang.

LTO-voorzitter Marc Calon spreekt zich tijdens een rondetafelgesprek uit over de verwachte gevolgen van de Brexit voor Nederland. De gevolgen van de aanstaande Brexit worden volgens hem nu al gevoeld. - Foto: ANP
LTO-voorzitter Marc Calon spreekt zich tijdens een rondetafelgesprek uit over de verwachte gevolgen van de Brexit voor Nederland. De gevolgen van de aanstaande Brexit worden volgens hem nu al gevoeld. - Foto: ANP

De gevolgen van de aanstaande Brexit worden volgens Calon nu al gevoeld. “Door een daling van het pond zijn Nederlandse producten voor Britten 20% duurder zijn geworden.” Daar komt nog bij dat de Britten nu al niet meer worden uitgenodigd voor onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor na 2020.

“Nederland is een liberale partner kwijt”, zegt Calon. De winnaars zijn de Duits-Franse as en de Oost-Europeanen. Daar is meer en een minder dynamisch platteland en liggen de belangen meer bij subsidies en minder bij de markt. Calon wijst ook op het feit dat de Britten nettobetalers aan de EU zijn, wat dus kan leiden tot een kleiner Europees landbouwbudget.

Gelijk speelveld

Calon benadrukt ook het belang van een gelijk speelveld. Dus moeten afspraken niet ophouden bij het handhaven van nultarieven, maar ook gaan over bijvoorbeeld sanitaire en fytosanitaire beperkingen. Ook Winand Quaedflieg van werkgeversorganisatie VNO-NCW legde hier tijdens de hoorzitting de nadruk op. De Britse premier Theresa May heeft aangekondigd de huidige Europese wet- en regelgeving te willen overnemen, maar er wordt voortdurend nieuw beleid gemaakt en de interpretatie kan verschillen.

Europa-brede onvrede

De Europa-brede onvrede komt volgens Calon vooral voort uit het immigratiebeleid. Maar als we tornen aan één vrijheid, de vrijheid van personenverkeer, dan is dat volgens de oud-PvdA-politicus een signaal dat aan alle vrijheden kan worden getornd. Dus ook aan de vrijheid van verkeer van goederen en diensten.

Laatste reacties

 • zon

  Eer-gevoel van de brusselse politici was belangrijker dan de belangen van de boeren tijdens de ruslandboycot (die moesten de tol betalen).
  Laat Calon vooral niet achter de politici aanlopen die zeggen dat Engeland ook aangepakt moet worden.

 • koestal

  # zon,inderdaad de boeren en tuinders hebben de tol van de Ruslandboycot moeten betalen,de schade zou door de EU vergoed worden , het was een grote leugen van de politici in Brussel,boeren worden steeds door de politiek bedrogen !

 • piethermus1

  Stop eens met huilie-huilie doen....

 • zon

  Je bent geen fan van de russen piethermus dat heb je vaker laten blijken,politici praten ook zo over de russen,die zijn een vijand aan het creeren die geen vijand is maar een vriend.ze doen dat om de aandacht af te leiden van problemen binnen de EU.
  Weet je nog wat ze zeiden over het oekraine verdrag?
  Het zou zeker geen opmaat zijn voor toetreding tot de EU,
  We worden gewoon voorgelogen want de president van oekraine praat nu al over toetreding tot de EU.

 • Bennie Stevelink

  Op dit moment is de export buiten de EU groter dan voor de Rusland-boycot. De boycot is dus voor meer dan 100% gecompenseerd door export elders. Rusland heeft de boycot ook ingesteld om zijn eigen landbouw te ontwikkelen. Zo'n groot land die een groot deel van zijn voedselbehoefte importeert is niet reëel. Dat is ook naar de toekomst niet vol te houden als de export van olie en gas terug loopt.

  @zon, in de jaren dertig was Hitler ook een vriend...........

 • zon

  Je bent selectief bennie,zullen we het ook even over Turkije hebben die half Cyprus ingelijft heeft.
  Zijn de politici een haat campagne gestart tegen Turkije?

 • Jan Cees Bron

  Zon, hypocrisie is politici niet vreemd natuurlijk maar er zit natuurlijk wel wat meer tijd tussen. De Turken bezetten Noord-Cyprus 42 jaar geleden.

 • alco1

  Het probleem wat de EU met de Britten heeft is dat de Brexit geen succes mag worden, want dat zal gevaar opleveren tot het uiteenvallen van de EU.
  Maar aan de andere kant heeft iedereen elkaar nodig, waaruit zal blijken dat de EU zich moet inbinden met zijn te grote machtspositie te spelen.

 • Bennie Stevelink

  @alco, geen enkel land in Europa is opgewassen tegen de macht van de VS, Rusland of China. De Europese landen zijn hier alleen tegen opgewassen als ze een eenheid vormen. Ook voor het oplossen van andere problemen zoals de migratie uit de noordelijke helft van Afrika is Europese eenheid noodzakelijk. En natuurlijk voor het oplossen van milieuproblemen en technologische ontwikkeling.

 • Bennie Stevelink

  @zon, niemand is bezig met een haatcampagne tegen Rusland, jij en andere Poetin-lovers zijn bezig met een haatcampagne tegen de EU.
  Natuurlijk zijn er veel problemen aan te wijzen binnen de EU maar dat is geen reden om de EU weg te gooien maar om de problemen op te lossen zodat we een betere EU krijgen.

 • alco1

  Dat zeg ik @Bennie.
  De EU zal zich in moeten binden met zijn te grote machtpositie te spelen.
  Waardoor intern onvrede ontstaat.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.