Home

Nieuws

Rabobank: productie dierlijke eiwitten neemt toe

De productie van dierlijke eiwitten neemt wereldwijd toe. Dit blijkt uit de ‘Animal Protein Global Outlook’ van Rabobank.

Door deze stijging neemt ook de concurrentie toe tussen diersoorten en in de handelsstromen. Dit biedt zowel producenten als verwerkers kansen, aldus Rabobank.

Rund- en varkensvlees dragen sterk bij

Rund- en varkensvlees dragen sterk bij aan de wereldwijde toename. De verwachting is dat de mondiale productie van rundvlees in 2018 voor het derde jaar op rij significant zal groeien, evenals de varkensvleesproductie. Ook de pluimveevleesproductie zal toenemen, zij het minder dan in 2017.

Hogere productie in Noord-Amerika

De verwachte productie in 2018 van boven het tienjarig gemiddelde wordt vooral veroorzaakt door hogere productie in Noord-Amerika, Brazilië en China. In de Europese Unie verwacht Rabobank een kleinere uitbreiding in productie, waar de productie in Australië en Nieuw-Zeeland ongewijzigd blijft.

De handelsscorekaart is onderdeel van de zogeheten outlook van de bank en laat zien dat veel landen hun exporten willen doen toenemen. Dit zal een belangrijk onderdeel zijn van de verwachte concurrentie in 2018.

Export belangrijker voor EU

De consumptie van dierlijke eiwitten in de EU zal marginaal toenemen, terwijl de productie met een groter percentage zal stijgen. Hierdoor wordt export belangrijker voor de EU. De onzekerheden in de handel in 2018 zullen voortkomen uit politieke factoren in het handelsbeleid, zoals Brexit en het NAFTA-overleg en (dier)gezondheidskwesties zoals vogelgriep en Afrikaanse varkenspest.

Naast handel en markt zijn er andere kwesties die het nieuws over dierlijke eiwitten zullen overheersen, waaronder de veranderende retailsector, alternatieve eiwitten en technologie.

Of registreer je om te kunnen reageren.