Home

Nieuws 4 reacties

Hoogleraren tegen voedselgewas voor biobrandstof

Stop het gebruik van voedselgewassen voor biobrandstof. Daarvoor pleiten 174 prominente wetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten in een open brief aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), die Trouw zaterdag heeft gepubliceerd.

Het biobrandstofbeleid heeft een negatieve invloed op klimaat, mens, milieu en natuur, stellen de ondertekenaars.

Biodiesel uit voedsel stoot twee keer zoveel CO2 uit als fossiele diesel, diesel uit palmolie zelfs drie keer zoveel, doordat de bodem waar ze op worden geteeld veel koolstof bevat. Voor zulke gewassen is ook steeds meer landbouwgrond nodig. Daarvoor worden tropische regenwouden en veengronden omgezet in plantages met maar één gewas. Dat leidt tot verlies van bossen en biodiversititeit, overstromingen, vervuiling van oppervlaktewater en lokale klimaatextremen, schrijven de opstellers van de brief.

‘Het EU-biobrandstofbeleid zet een premie op landroof, corruptie en intimidatie’

Als voedsel niet meer wordt gebruikt om op te eten maar om te verbranden, dan stijgen de prijzen en worden vooral de allerarmsten getroffen, betogen de wetenschappers. “Het EU-biobrandstofbeleid zet een premie op landroof, corruptie en intimidatie en draagt bij aan toenemende sociale conflicten, armoede en ongelijkheid in de producerende landen.”

Onder de ondertekenaars zijn oud-minister en hoogleraar Jacqueline Cramer, hoogleraar/publicist Ewald Engelen, SER-kroonlid en hoogleraar Hans Schenk en initiatiefnemer Michiel Köhne, universitair docent aan Wageningen University. Ze vragen de bewindslieden om tijdens de Energieraad op 18 december ervoor te pleiten dat er in het Europese Duurzame Energiebeleid voor 2020 tot 2030 geen voedselgewassen worden gebruikt voor biobrandstof. Komende maandag vergadert de Tweede Kamer over het Nederlandse biobrandstofbeleid.

Milieudefensie steunt pleidooi wetenschappers

Milieudefensie steunt het pleidooi van de wetenschappers. “Biobrandstoffen uit voedsel, zoals palmolie of soja, zijn de doodsteek voor de laatste regenwouden. We hopen dat deze noodkreet de regering overtuigt met voedselbrandstoffen te stoppen. Zo kunnen Wiebes en Van Veldhoven de helden van het regenwoud worden”, zegt een woordvoerder.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Prominent is maar hoe je daar naar kijkt en is vast letterlijk overgenomen van de linkse krant. Volgens mij is het vaak een persoonlijke mening van een wetenschapper (op een ander vakgebied). Vroeger at een trekpaard ook één hectare haver in één jaar op. En als die boer maar 10 ha had was dat 10%.

 • alco1

  Wat staat de wetenschap vaak lijnrecht tegenover elkaar.

 • koestal

  Waarom zeggen ze niks over het toenemend aantal vliegtuigen op Schiphol en Lelystad ? Is dat zo gezond ?

 • pinkeltje

  Tot zover de theorie. Nu de praktijk nog....

Of registreer je om te kunnen reageren.