Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:3 jan 2018

Bekritiseerde directeur CAV Den Ham stapt op

Directeur Gert Bargeman van mengvoer- en inkoopcoöperatie CAV Den Ham heeft besloten om per 1 februari het bedrijf te verlaten.

Bargeman is gevraagd om General Manager te worden van DSM in Vietnam. De stap van Bargeman op dit moment is opmerkelijk, omdat CAV Den Ham over een kleine twee weken een juridisch gevecht voert tegen een klein aantal leden voor de Ondernemingskamer in Amsterdam. Min of meer de apotheose van een al heel lang sluimerend conflict.

Avontuur in het buitenland

Een groep van ruim 30 leden – van de in totaal 180 leden – zijn het niet eens met het beleid van Bargeman en willen dat hij samen met de Raad van Commissarissen opstapt.

Bargeman is zich bewust van de beeldvorming die zijn vertrek nu oplevert, alsof hij toegeeft aan de visie van een kleine groep leden. Bargeman: “Het moment van vertrek is niet ideaal, maar ik heb zaken afgewogen. Het is een droom voor mijn vrouw en mij om dit avontuur in het buitenland aan te gaan. Het gaat me aan het hart nu CAV Den Ham te verlaten, zeker omdat ik van heel veel leden, maar ook van een heel groot deel van het personeel het vertrouwen heb gehad de laatste jaren. En zeker het afgelopen jaar heel veel ondersteuning heb gehad bij het uitvoeren van mijn beleid.”

‘Afgelopen jaar valt wel in de categorie tropenjaar’

Weerstand

Zijn vertrek is niet het gevolg van de druk van een kleine groep ontevreden leden, stelt Bargeman nadrukkelijk. Toch moet hij wel erkennen dat de weerstand tegen zijn persoon hem niet in de koude kleren is gaan zitten en dat bij de optelsom van de pro’s en contra’s om naar Vietnam te vertrekken het wel enige invloed heeft gehad. “Afgelopen jaar valt wel in de categorie tropenjaar.”

Leden royeren

De kern van de oppositie tegen hem als directeur van CAV Den Ham komt van negen leden, stelt Bargeman. Toch heeft hij nooit overwogen deze leden te royeren als lid. “Ik ga altijd voor de open dialoog en probeer mensen te overtuigen. Royeren is een machtsmiddel dat geen oplossing is. Maar het is lastig te moeten werken met een groep leden die wij niet kunnen overtuigen. En die ook geen enkel belang hechten aan een accountantsverklaring bij de jaarverslagen en zelfs niet de moeite nemen om de jaarrekening op te vragen. Het kost veel energie om constant beweringen te moeten weerleggen die niet stroken met de werkelijkheid.”

‘We gaan door de 100.000 ton heen dit jaar’

Solvabiliteit

Gert Bargeman is trots op wat hij bereikt in de vier jaar dat hij directeur was heeft. “De solvabiliteit van het bedrijf is met 80% ongekend hoog. Ondanks die tegenwind zijn we gegroeid in een niet gemakkelijk mengvoermarkt. We gaan door de 100.000 ton heen dit jaar.”

Raad van Commissarissen

Voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) Martijn Timmermans zegt het vertrek van Bargeman te betreuren, maar hij respecteert zijn keuze. Volgens Timmermans heeft Bargeman de positie van CAV Den Ham de afgelopen jaren sterk verbeterd. We zijn na een wat mindere periode uitgegroeid naar een stabiele organisatie. Maar ook stelt Timmermans dat de ‘klus’ nog niet is geklaard en dat hij de huidige directeur graag langer bij de coöperatie had gehouden.

‘Onterechte beweringen’

Dat de weerstand tegen Bargeman wel degelijk een rol heeft gespeeld bij zijn geplande vertrek, staat volgens Timmermans wel vast. “Als voorzitter van de RvC constateer ik dat het vertrek van Gert één van de vervelende gevolgen is van de oneigenlijke druk die door een kleine groep leden is uitgeoefend, op basis van onterechte beweringen.”

Opvolger onbekend

Wie Bargeman moet opvolgen is nog niet duidelijk. Timmermans: “Als RvC gaan we ons beraden op de invulling van de directeursfunctie. CAV Den Ham heeft een professioneel team van medewerkers die in staat zijn de kernactiviteiten ‘gewoon’ voort te zetten in de tussentijd.”

Bargeman is ondanks alles niet van plan zijn banden met Den Ham helemaal door te snijden. Zijn woning in het buitengebied houdt hij aan. “Dat blijft onze thuisbasis”, aldus Bargeman. Tot 1 februari blijft de huidige directeur gewoon in functie.

Laatste reacties

  • koestal

    Verstandig om naar Vietnam te gaan ,kan de RvC een nieuw beleid bepalen

  • magele

    De RvC heeft niets te bepalen , moet zelf opkrassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.