Home

Nieuws 5 reacties

Nog steeds juridische mogelijkheden tegen fosfaatreductieplan

De uitspraak van het Hof Den Haag waarin boeren alsnog moeten voldoen aan het fosfaatreductieplan is juridisch aanvechtbaar.

Dat zegt advocaat Arjan Teeuw van Den Hollander Advocaten uit Middelharnis. “Er staan de getroffen boeren een paar opties open, een gang naar de Hoge Raad en naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).” Onder de cliënten van Teeuw zijn er volgens de advocaat een aantal die zeker verder wil procederen.

Hoge Raad

Tegen de Hofuitspraak kan cassatie ingesteld worden bij de Hoge Raad (HR). In een dergelijke procedure weegt de HR de juridische houdbaarheid van de beslissing van het Hof. Volgens Teeuw zijn er wel een aantal punten die aanvechtbaar zijn. “Het Hof geeft de Staat wel heel veel vrijheid om tot een beslissing te komen. Ik vraag me af of in deze zaak in redelijkheid, gelet op de daarbij betrokken belangen, het Hof deze uitspraak mag doen.”

‘Het Hof had rekening moeten houden met individuele gevallen’

Schadeberekeningen genegeerd

Wat Teeuw en de biologische melkveehouders die hij vertegenwoordigd stoort is dat het Hof de bewijzen dat boeren onevenredig hard worden getroffen volledig negeert. “Het Hof had rekening moeten houden met individuele gevallen, maar alle bewijzen zijn terzijde geschoven. Daar wil ik ook de HR wel over horen.” Met dit laatste is advocaat Joost de Rooij van Linssen Advocaten in Tilburg het helemaal eens. De Rooij: “In alle gevallen is een schadeberekening bijgevoegd bij de stukken. Het Hof is hier helemaal aan voorbij gegaan. Absoluut een reden om het door de HR te laten toetsen.”

Rechtsbescherming in gevaar

Peter Goumans, advocaat bij Hekkelman Advocaten in Nijmegen is niet echt verbaasd dat het Hof niet gekeken heeft naar de gevolgen voor individuele bedrijven. Goumans: “In de uitspraak geeft het Hof aan dat dat voor een kortgedingprocedure niet geschikt is.” Daarmee ontstaat wel een geheel nieuw probleem volgens Goumans. “Doordat het Hof de individuele last van een regeling niet meeweegt in een kort geding is de rechtsbescherming bij kortlopende regelingen van de overheid in gevaar. In het geval van het fosfaatreductieplan was een kortgedingprocedure namelijk de enige mogelijkheid. Dat is een serieus probleem en een heel vervelende complicatie.”

Goumans hoopt het Hof – voor de gevallen waar nog een uitspraak over gedaan moet worden – er van te overtuigen wel rekening te houden met de individuele gevolgen die het fosfaatreductieplan heeft voor de melkveehouders.

College van Beroep voor het bedrijfsleven

Een tweede juridische mogelijkheid is de gang naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Teeuw: “Als melkveehouders heffingen krijgen, omdat ze teveel koeien zouden houden, kan dat aangevochten worden bij het CBb. Bij het CBb wordt wel ieder individuele geval getoetst.” Ook Goumans ziet de optie om naar het CBb te stappen als een reële, omdat het een uitspraak kan opleveren waar zijn cliënten inhoudelijk iets aan hebben.

Geen opschorting van heffing

Een procedure starten bij het CBb heeft overigens geen opschortende werking voor de te betalen heffing. De Rooij: “Om het betalen van een heffing uit te stellen kan wel een voorlopige voorziening bij het CBb worden gevraagd. Het College kan dan besluiten uitstel te verlenen.“
Een ‘gewone’ bodemprocedure, na het kort geding bij de rechtbank en het Hof, zit er volgens Teeuw niet in omdat partijen waarschijnlijk niet-ontvankelijk worden verklaard. “Bij die heffingen staat de weg naar de bestuursrechter (CBb) open, daar zal naar verwezen worden.”

‘Ik denk dat we dan zeker twee tot drie jaar verder zijn’

Langdurige proces

Een definitieve einduitspraak laat voorlopig nog een behoorlijke tijd op zich wachten. Als melkveehouders besluiten in cassatie bij de Hoge Raad te gaan zal het zeker zes tot negen maanden duren voor er een uitspraak ligt, verwacht advocaat Joost de Rooij. Een gang naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven gaat volgens de Tilburgse advocaat nog veel langer duren. “Ik denk dat we dan zeker twee tot drie jaar verder zijn.”

Laatste reacties

 • farmer135

  Advocaten zien er nog steeds brood in, de vraag is wie er beter van wordt : Jarenlange procedures

 • huisvader

  Pleiten om n koe kost een koe

 • koestal

  De meeste boeren hebben een rechtsbijstandverzekering ,dan kun je rustig verder procederen,de verzekering betaalt

 • hylkema.l

  Lees eerst de kleine letters van de rechtsbijstandverzekering maar goed door voordat je begint met procedures!

 • witrug123

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.