Home

Nieuws

Europese Commissie overweegt verlengen kwekersrecht bloembollen

Het kwekersrecht voor bloembollen, asperges en struikgewassen als framboos en blauwe bes wordt mogelijk verlengd van 25 naar 30 jaar.

De Europese Commissie heeft toegezegd te gaan werken aan een voorstel op dit punt, nadat de landbouwcommissie van het Europees Parlement hier om heeft gevraagd. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) wist een meerderheid achter het voorstel te scharen. “Het merendeel van de Landbouwcommissie wil dat onze kleine telers en veredelaars voldoende tijd krijgen om hun investeringen weer terug te verdienen”, stelt Schreijer-Pierik.

Plantum is positief over het voorstel en hoopt dat de Europese Commissie snel met een voorstel komt.

Kwekersrecht garandeert veredelaars alleenrecht

Het kwekersrecht garandeert veredelaars dat zij het alleenrecht hebben op het ras dat door hen is ontwikkeld. Voor sommige gewassen wordt die tijd echter ingekort door de lange periode die nodig is voor vermeerdering van voldoende plantaardig uitgangsmateriaal en door behoudendheid van de markt, waardoor het soms lastig is om via het kwekersrecht de gemaakte kosten terug te verdienen.

Dit geldt des te meer voor de vele kleinere bedrijven die actief zijn in deze gewassen en die vaak gespecialiseerd zijn in één of enkele gewassen. “Veredeling kan helpen belangrijke verbeteringen door te voeren. Zo wordt selectie op resistenties steeds belangrijker om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen terug te kunnen dringen. Daarnaast wordt de kwaliteit voor de consument voor een belangrijk deel bepaald door het plantmateriaal. Wij zijn ervan overtuigd dat verlenging van de kwekersrechtduur de hele keten ten goede komt en gaan er dan ook vanuit dat de Europese Commissie nu snel tot actie overgaat”, aldus Niels Louwaars, directeur van Plantum.

Kwekersrecht al eerder verlengd naar 30 jaar

Voor bomen, wijnstokken en aardappelen is het kwekersrecht al eerder verlengd naar 30 jaar. In 2008 heeft Plantum het verzoek ingediend om dit ook te doen voor bloembollen, later zijn asperges en de struikgewassen hieraan toegevoegd. De Europese Commissie verwacht voor de zomer duidelijkheid te kunnen geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.