Home

Nieuws 14 reactieslaatste update:20 okt 2017

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd.

Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolven in Nederland en het Lupus Institut in Duitsland bevestigd dat het om een wolf gaat. Dat meldt provincie Gelderland. Waar het dier precies is gezien en wanneer, is niet bekend gemaakt.

Waarnemingen

Vandaag heeft de provincie terreinbeheerders geïnformeerd en gevraagd naar waarnemingen die bevestigen dat het om een wolf gaat. Bijvoorbeeld in de vorm van sporen, uitwerpselen en beelden op camera’s.

Europees beschermde dieren

Over de grens in Duisland leven verschillende wolvenroedels. Wolven zijn Europees beschermde dieren. De wolf is een roofdier dat zich voornamelijk voedt met wilde hoefdieren maar ook vee kan aanvallen, vooral schapen en geiten. De kans om een wolf tegen te komen is klein. Wie er toch een ziet, wordt geadviseerd afstand te houden, honden aan de lijn te houden en de wolf met rust te laten.

Schade voorkomen

Informatie om schade aan vee door wolven te voorkomen, is te vinden bij de uitvoeringsorganisatie Bij12 van de provincies.

Schade aan vee kan gemeld worden bij BIJ12-Faunafonds.

Het wolvendraaiboek is in gang gezet, zoals vastgesteld door de provincies. Gelderland roept op waarnemingen te melden. Zo mogelijk met locatiebeschrijving én ondersteunende foto’s.

Laatste reacties

 • 8911077012

  dan weten de jagers weer wat ze moeten doen alvast bedankt

 • hitscha

  en wie mag deze onzin betalen: juist, de belastingbetaler.

 • Gerd

  mag u wolven op u schieten? In Duitsland strikt verboden

 • Tinus1

  Denk dat die wolf weet dat er heel veel wilde biggetjes in Gelderland rondlopen........smakelijk eten ! Eindelijk worden ze dan misschien toch aangepakt. Nadeel is wel weer dat de populatie wolven als kool groeit en als die voedseltekort hebben wordt het iets moeilijker/gevaarlijker

 • Maas1

  Rood kapje is ook al gesignaleerd op de veluwe!

 • ed12345

  Al die enthoustelingen zouden Rien Poortvliet het boek Aanloop moeten lezen
  Onze voorouders vonden de wolf echt niet ongevaarlijk Met goede reden
  We hebben er er heel veel over geschreven
  Ik blijf er bij dat al die z.g. naatuurvrienden die dit toejuigen er nog NOOIT een van heel kort bij in de vrije natuur gezien hebben

 • WGeverink

  Natuurlijk is een wolf in de vrije natuur prachtig. In onze gemeente is er ongeveer 13500 vierkante kilometer aan ongerepte natuur dat grenst aan een nationaal park van 17500 vierkante kilometer en andere gemeentes met vele duizenden hectares aan natuur. Ruimte zat voor de wolven. Wolven worden echter maar hoogst zelden gezien en als je er van hoort is het bijna altijd negatief. De ellende ontstaat vooral daar waar natuur en de bewoonde wereld in elkaar over lopen. Wolven in een piepklein Nederlands natuurgebiedje van zo'n 50 vierkante km is vragen om en een garantie voor moeilijkheden. Een wolf valt eigenlijk in de zelfde groep als een stinkdier of steenmarter. Een stinkdier is ook een prachtig dier waarvan we de aanwezigheid (behalve platgereden op de highway) alleen merkten toen een van onze honden gesprayd werd. Een steenmarter is ook een prachtig dier die vooral in verband gebracht wordt met het ruineren van bedrading in auto's. met sommige dieren ben je beter af om ze op tv te bekijken enwil je liever geen persoonlijke ervaringen mee opdoen.

 • agratax(1)

  Hoera de wolf is terug! Nu zijn de weidevogels Vogelvrij verklaart door de wolven aanbidders. Alle weidevogel beheer overbodige luxe? Ik vrees van wel.

 • gerben5

  Misschien vreet hij wel een paar koeien op en redt zo de derogatie

 • ed12345

  Geverink in oost canada zo gauw je iets noordelijker gaat zoals bij ons ten noorden van de rivier de Ottawa hadden de vee boeren echt veel last van wolven en cayoties Vooral schapen en kalveren waren vaak prooi Het schijnt dat ezels de beste bewaking waren Voor enkele jaren terug is er in New Brunswick of Nova Scotia een joggende vrouw opgegeten door wolven of cayoties

 • Maas1

  @ed12345,je stelt me gerust dat ezels de beste bewaking zijn.Wij hebben er hier in het land er genoeg van rond lopen!

 • WGeverink

  Dat is een goeie @Maas1. Alleen ezels zijn blij met een groot roofdier wat ze in hun hele leven hoogstwaarschijnlijk nooit in levende lijve te zien zullen krijgen. Ook hier in Canada krijgen boeren hun schade van aan wolven verloren vee vergoed. Daarvoor moeten ze wel het karkas terug vinden voor bewijs. Vaak vindt men het karkas niet meer terug en kan de boer de schade uit eigen zak betalen.

 • Bennie Stevelink

  Ik vrees @Geverink, dat wij in Nederland wél wolven in levende lijve te zien zullen krijgen. Waar in Canada en Oost Europa wolven voldoende ruimte hebben om de mens te ontwijken en zodoende hun schuwheid te behouden, zal dat in Nederland niet lukken. Als ze eenmaal hun schuwheid hebben verloren zullen ze de mens niet meer uit de weg gaan en mogelijk zelfs de confrontatie zoeken. Aanvallen op mensen zijn dan onvermijdelijk.

 • alco1

  Hopelijk vallen ze dan wolf adorerende mensen aan en geen onschuldige kinderen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.