Home

Nieuws

Geen besluit over toelating glyfosaat

De Europese Commissie komt waarschijnlijk met een aangepast voorstel voor de toelating van onkruidbestrijder glyfosaat.

De Europese lidstaten zijn er vandaag, woensdag 25 oktober, niet in geslaagd om een besluit te nemen over de hernieuwde toelating van glyfosaat. In het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff), waarin alle lidstaten vertegenwoordigd zijn, lag een voorstel op tafel om glyfosaat een hernieuwde toelating te geven.

Volgens de Franse krant Le Monde zou de Europese Commissie opnieuw schuiven met de periode waarvoor toelating zou kunnen worden gegeven. De Europese Commissie wilde aanvankelijk een toelating van 15 jaar, maar veranderde dat onder druk van de tegenstanders tot een periode van 10 jaar. Inmiddels zou gepraat worden over een toelating voor een periode van 5 tot 7 jaar.

Scopaff moet knoop doorhakken

Het Scopaff moet een besluit nemen over de toelating. Daarvoor is een gekwalificeerde meerderheid nodig van de EU-lidstaten. Dat betekent dat een meerderheid gevormd wordt door tenminste 16 van de 28 lidstaten, die gezamenlijk 65% van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

Brussel zoekt oplossing met ‘grootst mogelijke steun’

In een officiële verklaring meldt de Europese Commissie dat op korte termijn een nieuwe vergadering wordt gehouden. Ondertussen zal de Europese Commissie de standpunten van de verschillende landen bestuderen. De Commissie zoekt naar eigen zeggen naar een oplossing die de ‘grootst mogelijke steun heeft en die een hoog niveau van bescherming voor volksgezondheid en milieu betekent, in lijn met de Europese wetgeving en gebaseerd op de beschikbare wetenschappelijke gegevens’.

Of registreer je om te kunnen reageren.