Home

Nieuws

Friese boer bereid gans te laten overwinteren

Friese boeren zijn bereid 26.700 hectare grond beschikbaar te stellen voor de overwintering van ganzen. Dit is 6.000 hectare meer dan de doelstelling van provincie Friesland in het nieuwe plan rondom ganzenaanpak.

Boeren krijgen de schade die ganzen aanrichten in deze zogenaamde foerageergebieden volledig vergoed door de provincie.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft al eerder aangegeven het plan van Friesland niet te ondersteunen. Schade die de ganzen aanrichten op andere landbouwgrond wordt voor maximaal 80% vergoed. In jaren erna kan deze vergoeding teruglopen door het zogenaamde bonus-malussysteem; als de schade niet met 5 à 10% minder wordt, krijgt de boer nog maar de helft vergoed. Voorzitter Harm Wiegersma van de NMV denkt dat boeren daarom meer bereid zijn om hun land in de winter beschikbaar te stellen voor ganzen. “Boeren melden zich liever aan voor foerageergebieden, het is aantrekkelijker dan de onzekerheid van dat systeem”, vertelt Wiegersma.

NMV overweegt juridische stappen

De NMV is stellig over het ganzenplan en overweegt juridische stappen als de provincie het plan niet aanpast. “Hierover ben ik in gesprek met gedeputeerde Johannes Kramer. Ik heb goede hoop dat hij de juiste beslissing maakt.” Wat deze beslissing precies inhoudt, kon Wiegersma niet zeggen. “Boeren krijgen nu de rekening van een doelstelling van de provincie Friesland, dat kan zo niet”, stelt hij.

De provincie wil de schade door ganzen met 10% verminderen. De populatie ganzen neemt toe, terwijl het totale opvanggebied is verkleind.

Of registreer je om te kunnen reageren.