Home

Nieuws

Brexit treft Britse boer vooral door lagere steun

Vooral een lagere directe inkomenssteun treft de Britse boer na de Brexit. Het inkomen kan dan met meer dan de helft dalen.

De handelsvoorwaarden met de EU na het verlaten van de gemeenschappelijke EU-markt zijn daarbij minder doorslaggevend. Beperking van arbeidsimmigranten speelt vooral een rol door hogere kosten in de tuinbouw en de veehouderij. Dat zijn enkele conclusies uit een rapport over de effecten van de Brexit (pdf), meldt Agra Europe.

3 scenario‘s

Het rapport is gemaakt in opdracht van de Britse organisatie voor de Ontwikkeling van Land- en Tuinbouw (AHDB). Voor drie scenario’s is bekeken wat de gevolgen zijn:

  1. Evolutiescenario met vooral hogere handelskosten door het verlaten de gemeenschappelijke markt;
  2. Geen inkomenssteun meer, totale subsidie daalt naar 50% van het huidige totale GLB-bedrag, importtarieven verdwijnen met export volgens WTO-tarieven en de arbeidsmigratie wordt gehalveerd;
  3. Geen inkomenssteun meer, er blijft een steun bestaan voor plattelandsbeleid tot een kwart van het huidige totale GLB-budget. Handel gaat volledig op basis van WTO-voorwaarden en arbeidsmigratie gaat terug naar de helft.

In scenario 1 stijgt het inkomen uit bedrijf licht van gemiddeld 38.400 pond (€ 42.900) naar 41.200 Pond. In scenario 2 en 3 daalt het inkomen uit bedrijf fors naar respectievelijk € 17.000 en € 22.500 . In de studie wordt gerekend met een gemiddeld bedrag aan directe inkomenssteun (pijler 1) van € 27.500 per bedrijf.

Grote impact voor producenten rund- en schapenvlees

Niet verrassend is het dat sectoren met de laagste inkomenssteun het minst geraakt worden. Bovengemiddelde impact is er voor de producenten van rund- en schapenvlees, alleen voor bedrijven in hoger gelegen gebieden wordt dat deels gecompenseerd door hogere betalingen vanuit het plattelandsbeleid.

Alleen voor de 25% meest efficiënte bedrijven blijft het inkomen uit bedrijf positief in alle scenario’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.